Dags för en ny dator

Jag använder idag en bärbar dator när jag är ute och jobbar. Idag har jag en gammal trotjänare som det är dags att pensionera. Eftersom jag har svårt att hålla mig uppdaterad med allt nytt och fint som kommer tänkte jag be er som läser denna blog om hjälp.

Den dator jag har idag är liten och lätt. Det uppskattar jag men den har för liten skärm (12.1″). Jag vill ha en större skärm. Givetvis vet jag att det påverkar storleken och vikten på maskinen men det är jag villig att ta men jag vill ändå att den skall vara så liten och lätt som möjligt. Den skall ha bra med minne (minst 2GB), men det kan man lägga till på de flesta modeller.

Den skall dessutom inte levereras med proprietär programvara och skall innehålla komponenter från företag som stöder fri programvara på ett bra sätt.

Jag har surfat runt lite och hittat två datorer. Jag är tacksam för kommentarer på dessa och förslag på andra.

Den första är en från Zepto. Den heter Znote 6024W. Den verkar okej, har bra komponenter (såvitt jag vet). Det största problemet med denna är att den verkar ha väldigt lång leveranstid.

Den andra är en Clevo från GGS-Data. Den har beteckningen Style-Note M550N, T7200.

Jag är tacksam om jag får input från någon som är mer insatt på hårdvara än vad jag är kring dessa eller andra maskiner. Tyvärr har jag tvingats att inaktivera anonyma kommentarer på denna blog. Vill du inte skapa ett konto här så går det bra att kontakta mig via e-post på marcus @ rejas.se.

3 reaktioner på ”Dags för en ny dator”

  1. Jag vet att det kanske inte är helt politiskt korrekt alla gånger, men glöm inte ta en titt på Apples bärbara också, Jag tycker snart varenda kotte kör MacBook eller MacBook Pro, speciellt vi som jobbar med öppna och fria program och standards. Var sjätte bärbar som säljs i USA just nu kommer från Apple.

    En MacBook med 2 GHz Core2Duo kostar med skolrabatt 8.995 inkl moms. Och väntar du till januari tror jag den kommer i slimmad aluminium. Oavsett vad är MacBook extremt tålig och håller flera år även i skolmiljö eller att bli dängd i en väska på möte efter möte efter möte. Och jag brukar slita ut en bärbar per år.

    MacBook har Intels GMA och det är väl vidöppet precis som EFI/GPT? Jag vet inte om det finns något annat som är haram i Apples hårdvara, men jag kan intyga att det går som tåget att trippelboota eller som jag nuförtiden hellre gör, använder VMWares Fusion för att snabbt och enkelt hoppa mellan mer eller mindre vart enda operativsystem som finns.

    Känns rätt skönt att kunna köra vartenda program, öppet eller slutet och vartenda operativ, öppet eller slutet, från en liten bärbar.

    BSD-baserade Darwin som bygger MacOSX har det mesta du behöver förinstallerat http://www.apple.com/opensource/ och det fungerar verkligen bra, plus att de flesta grupper idag verkar släppa mac-binärer i samma takt som Linux och Windows-versionerna.

    Till sist vill jag bara uppmana Linux-vänner att ta en titt på många av de smutta lösningar som finns i MacOSX, exempelvis att samla samtliga programdelar i en mapp som blir till en applikation och innebär att jag ALDRIG råkat ut för dependency hell på en Mac.

  2. Jag köpte en Dell Latitude D630 för snart tre månader sedan och är ganska nöjd. Jag var ute efter en dator som inte var för stor men ändå hade en bra skärm. Jag ser bra så upplösning är viktigare än storlek. 😉 D630 14,1″ 1440×900 är en hyfsad kompromiss mellan storlek att bära på och upplösning. Jag tycker dock INTE att det är en fördel att den är bred. Skulle definitivt föredragit 1400×1050. Inte så att jag har något emot bredden men jag saknar höjden. Tyvärr verkar ju ”vanliga” skärmar vara på väg ut.

    Jag kör Kubuntu Feisty på den och ”allt” funkar (inte testat smartcard eller firewire, ljudet bråkar lite). Tyvärr har ju Ubuntu ovanan att använda sig av ”restricted” som standard så, pinsamt nog, har jag inte riktig koll på att jag inte har något icke-fritt installerat. Men hårdvaran är rätt standard, mest Intel.

    Jag satsade på 2 GB RAM men den tar upp till 4 GB, vilket jag antar kan förlänga dess livslängd något år.

    Negativt än så länge:

    Batteritiden är inte jättebra. Man kan inte räkna med mer än drygt tre timmar på ett standardbatteri. Å andra sidan köpte jag till ett extra för ca 150 kr och det finns även möjlighet att byta ut DVD-läsaren mot ett extra batteri.

    Tendens till ”glapp” i skärmen. Att fälla skärmen går lagom trögt men det finns ett spelrum på någon centimeter där den kan vicka fram och tillbaka. Kan vara irriterande när man har den i knät eller flyttar den öppen eftersom det lätt skakar till. Jag får höra med Dell om det ska vara så.

    Tangentbordet är OK men inte alls lika bra som på min gamla Thinkpad.

    Plus för att den har ”pekpinne” så man slipper använda pekplattan. 🙂

    Minus för att den bara har två musknappar. Det är ju normalt men Thinkpaden hade tre och jag saknar mittenknappen…

    Latitude-serien säljs såvitt jag inte vet med GNU/Linux ens i de länder där Dell säjer med Ubuntu men det ska gå bra att köpa dem utan OS om man beställer per telefon. Det blir i och för sig nästan dyrare eftersom det tillkommer någon avgift för telefonbeställningar och alla erbjudanden bara gäller på http://WWW...

Kommentarer är stängda.