Crawlskola / Crawlteknik

I denna samling texter tänkte jag berätta hur man lär sig simma crawl. Jag kommer också att beskriva lite övningar som kan hjälpa till på vägen. Det finns andra skolor på nätet som beskriver detta ämne men jag saknade en skola som min, därför skapade jag denna. Läs gärna de andra också. Alla simmare är olika och lär sig på olika sätt. På samma sätt är alla tränare olika. Jag har skapat dessa sidor utifrån brev jag brukar skicka ut till mina simmare som går crawlkurs för mig. Vem jag är kan man se längst ned på sidan.

Varje del täcker ett område och innehåller teori och exempel på övningar. Det snabbaste sättet att lära sig Crawl är dock att gå en crawlkurs för vuxna. Tränaren på kanten ser mycket bra hur du simmar och kan ge dig tips på detaljer som är svåra att känna och korrigera själv.

Behöver du gratis personlig rådgivning? Se Virtuell Coach. Det snabbaste sättet att lära sig är att gå en kurs. Jag håller crawl-kurser för Norrtälje Simklubb. Råkar du bo nära Norrtälje så anmäl dig här.

Missa inte tipsen i sista delen av skolan.

Använd kommentarsfunktionen om du vill ställa frågor till mig eller svara på någon fråga.

Lycka till med din simning!

Marcus Rejås


Del 1: Vattenläge
Vattenläge är centralt i all simning. Det handlar om att simma horisontellt. Simmar man med högt huvud och sjunkande ben simmar man i konstant uppförsbacke.

Del 2: Strömlinjeforma din kropp
I crawl sträcker vi på kroppen så mycket vi kan hela tiden. Att simma effektivt handlar om två saker, att driva framåt så mycket som möjligt och att bromsa så lite som möjligt. Genom att strömlinjeforma sin kropp bromsar man så lite som möjligt.

Del 3: Armtaget
Armtaget är den största framåtdrivande kraften i crawl. I denna del tittar vi på armtaget i detalj.

Del 4: Andas bör man
Crawl simmas med ansiktet under vattenytan. Detta är ett problem för oss landlevande varelser. Men andas måste vi och försöker göra det på ett sätt som påverkar simningen så lite som möjligt.

Del 5: Benen
Benen har flera viktiga uppgifter. Dels driver de framåt men de är också viktiga för balansen. En nackdel med benen är dock att de ofta vill sjunka.

Del 6: Rotation
Genom att rotera kroppen runt sin långa axel underlättar man både armtag, andning och undervattensarbetet.

Del 7: Samverkan och tajmning
I denna del tittar vi framför allt på hur armarna skall samverka. I crawl simmar vi med armarna lite osymmetriskt och låter dem stanna en liten stund i det främre läget.

Del 8: Simträning
Nu kanske du börjar kunna crawla. Kanske en 50-100m går bra. Men hur skall du lägga upp träningarna för att klara av ett långlopp eller kanske få den perfekta kroppen eller bara förbättra din kondition och ditt välbefinnande?

Del 9: Tävlingen
Kanske är du sugen på att vara med i en simtävling? Troligen är du nu med i någon klubb där man berättar för dig, men är du nyfiken så läs denna del.

Del 10: Simma öppet vatten
Många av mina simmare vill simma öppet vatten. Det är ganska annorlunda mot att simma i bassäng. Det är mörkt, vågigt, lite läskigt och finns inga linjer på botten att simma efter. Men det är kul!

Del 11: Tips och trix
Här samlar jag lite tips och trix, ofta ställda frågor, och lite annat.


Om Mig

Jag heter Marcus Rejås och simmar för motion och välbefinnande utan några större tävlingsambitioner. Jag är simdomare och dessutom tränar jag sedan många år jag simmare i alla nivåer från nybörjarcrawlare till elitsimmare.

Den erfarenhet jag använder kommer huvudsakligen från tre källor. Jag är själv  simmare och en stor del av min erfarenhet kommer av att jag själv lärt mig simma crawl på ett korrekt sätt som vuxen. Det är en bra erfarenhet när man tränar andra vuxna simmare. En annan del av min erfarenhet kommer från att jag tränar andra simmare. Jag tränar flera grupper från barn som är nybörjare till ungdomar i teknikgrupper och tävlingssimmare till vuxna nybörjarcrawlare och motionärer. Jag tränar också en handikappad elitsimmare. Många, många timmar har jag stått på kanten och tipsat simmare och tycker mig i de flesta fall ha lyckats mycket bra. En tredje sista del kommer från utbildning, litteratur och studier av filmer på simmare.




3 reaktioner på ”Crawlskola / Crawlteknik”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *