Crawlskolan – Del 2: Strömlinjeforma din kropp

Denna artikel är en del i Crawlskolan.

Vill du simma snabbast i världen? Inte? Okej då, men samma sak gäller för dig som för världseliten. Simning blir effektiv när två faktorer samverkar. Det är när du driver kroppen så mycket som möjligt framåt samtidigt som du utgör så litet motstånd som möjligt i vattnet. Det är hela grejen!

Den kroppsposition som bromsar kroppen minst kallas ”Streamline”. Den ser ut så att du har händerna ovanpå varandra sträckta framåt över huvudet. Huvudet är rakt framåt så att blicken tittar vinkelrätt mot kroppen. Överarmarna är då ungefär vid öronen. Armarna skall vara helt sträckta så att du klämmer åt öronen.

Det är viktigt att händerna är ovanpå varandra och inte i bredd. Du skall möta vattnet med så lite som möjligt. Det kan också vara bra att ”låsa” ihop händerna genom att låta den övre handens tumme greppa om den undre handen. Det gör att händerna inte åker isär till exempel när du dyker från pallen.

Resten av kroppen skall vara så rak och smal som möjligt. Sträck på dig, spänn magen. Glöm inte att även fötterna skall sträckas ut så att hela kroppen blir så lång och pilformad som möjligt.

Detta är en grundposition som man vid crawl så mycket som det går vill efterlikna. Nu går det ju inte helt eftersom man måste göra arm- och bentag men glöm aldrig att sträcka på dig. Du skall rotera längs med kroppens långa axel (som om du var spetsad på en påle) men aldrig böja kroppen åt sidan, framåt eller bakåt. När det gäller huvudet skall det när du simmar alltid vara still och titta rakt ner i botten på samma sätt som när du står på golvet. När du andas skall huvudet bara vridas åt sidan, men det kommer vi till i ett annat avsnitt.

Övningar

Streamline mot en vägg. Ställ dig i streamline mot en vägg. Så mycket som möjligt av kroppen skall nudda väggen.

Frånskjut i streamline.  Skjut ifrån i streamline under vattnet. Rör kroppen så lite som möjligt.  Försök att komma så långt som möjligt utan att röra på kroppen.

Frånskjut i streamline balans. Skjut ifrån i streamline under vattnet som i föregående övning, men fokusera på att hela tiden hålla kroppen vågrät. Du kommer att flyta upp till ytan. Sträva efter att bryta ytan med hela kroppen samtidigt. Rör även i denna övning kroppen så lite som möjligt. Hitta balansen.

Föregående avsnitt: Vattenläge
Denna artikel är en del i Crawlskolan
Nästa avsnitt: Armtaget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *