Crawlskolan – Del 6: Rotation

Denna artikel är en del i Crawlskolan.

Kroppen skall i Crawl vara sträckt och rak hela tiden. Däremot skall den rotera från sida till sida längs den långa axeln, alltså den som går genom kroppen vertikalt om du står upp. Rotationen kommer ofta naturligt när man andas, men den skall inte komma från huvudet eller axlarna utan rotationen skall utgå från höften och innefatta hela kroppen. Axlarna och höften skall alltså rotera tillsammans som en enhet. Eftersom även höften roterar kommer bensparken också att bli lite på sidan när man roterar kroppen.

Rotation
Rotation från sida till sida är viktigt i en effektiv crawl.

Varför är det då så viktigt med rotation? Det finns flera orsaker till varför vi vill att kroppen skall rotera från sida till sida. Dels gör det att armtaget kan bli så långt som möjligt. Om du ställer dig upp och lutar dig framåt och vevar med armarna i luften. Försök att nå långt fram. Notera hur axlarna rör sig. När vi simmar vill vi inte ha en skruvande rörelse i kroppen då vi vill simma rakt både i sidled och höjdled. Därför vill vi att hela kroppen skall rotera. Ett långt armtag är alltså en av anledningarna till att vi roterar kroppen. En annan anledning är att vi simmar med större muskler när vi lutar kroppen och på så sätt både blir starkare och simmar mer skonsamt för axeln. Ett tredje skäl är att återförandet av armen över vattenytan blir lättare eftersom axeln är i eller över vattenytan. Ett fjärde skäl är att simningen blir mer skonsam för axlarna med en bra rotation. Ett sista skäl är att man kan andas mycket lättare om kroppen lutar. Det finns med andra ord många anledningar till bra rotation.

Så alltså skall hela kroppen rotera från sida till sida med ett undantag. Huvudet skall alltid vara vänt med näsan nedåt och alltså inte vridas fram och tillbaka. Ända undantaget är när du andas då du snabbt vänder upp huvudet och andas in för att sedan vrida tillbaka huvudet igen.

Övningar

Överdriven rotation. Det kan vara bra att då och då simma med överdriven rotation. Rotera från 90 grader åt ena hållet tillbaka till 90 grader åt andra hållet. Kan du göra det med bra balans blir den ”vanliga” roationen mer naturlig.

Tumme i armhåla / Killekill. Simma som vanligt fast vid varje armtag under återföringen nuddar du armhålan med tummen. Detta gör att du tränar på att hålla armbågen högt i återförandet samtidigt som kroppen får lite hjälp att rotera.

Dragkedjan. Liknande killekill men man drar handen längs sidan på kroppen ända från låret till armhålan. Ungefär som om man drog upp en osynlig dragkedja längs sidan av kroppen. Tränar på samma saker som killekill plus att man tränar ett längre armtag eftersom mam börjar dragkedjan vid låret.

Enarmscrawl. En armövning som också erbjuder tillfälle att fokusera på rotation. Simma med den ena armen sträckt framåt och gör armtag med den andra. Den simmande armen skall börja sitt armtag framför den sträckta armen och kroppen skall rotera med armtaget. Tänk på att det inte är armen som skall dra runt kroppen utan kroppen skall rotera som en enhet.

Pensling. Simma som vanligt men under återförandet ”smeker” du vattenytan med fingertopparna som om de vore en pensel som målar vattnet. Kallas ibland även för krattan. Denna övning övar både på rotation, balans och vattenläge.
Föregående avsnitt: Benen
Denna artikel är en del i Crawlskolan
Nästa avsnitt: Samverkan, tajmning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *