Crawlskolan – Del 3: Armtaget

Denna artikel är en del i Crawlskolan.

Armtaget i Crawl är den huvudsakliga drivande kraften framåt men för att det skall fungera måste även andra saker samverka, till exempel rotation och andning.

Armtaget utförs i en enda rörelse och börjar och slutar med armen sträckt framåt. Ingen annanstans i armtaget skall armen vara stilla utan det skall vara en kontinuerlig rörelse. Från sträckt framåt tillbaka till samma läge. Jag nämner här nedan olika faser i armtaget, men tänk på att det skall vara en sammanhängande rörelse.

Första fasen handlar om att ta ned handen och ”ta tag” i vattnet långt framför kroppen. Armen förs sedan bakåt med en böjd arm och hög armbåge. Den höga  armbågen gör att armen inte kommer in så långt under kroppen utan höger arm jobbar på höger sida och vänster arm på vänster sida. Man paddlar i huvudsak med handen och underarmen.  Försök se till att hela tiden ha dessa vinkelrätt mot färdriktningen med handflatan bakåt. Genom att böja armen får du handen ganska nära kroppen vilket minskar belastningen på axlarna och ger draget en bra framåtdrivande kraft. Böj dock inte armen för mycket så du får handen för nära magen. Jag brukar säga att man skall böja ca 90 grader, men det är egentligen lite för mycket. Det vanligaste är dock att böjer armen för lite som gör att handen hamnar långt ned under kroppen.

Jag brukar jämföra med Kalle Anka. Kanske har ni sett honom crawla i någon film. Han har helt raka armar och vevar på så snabbt så att armarna bara syns som vita ringar. Det fungerar för honom men inte för dig och mig. Tänk när Kalles arm slår i vattnet. Den första delen av draget kommer han att pressa vatten nedåt. Det driver inte mycket framåt och gör att huvudet lyfts och benen sjunker. När han har armen rakt nedåt driver draget i rätt riktning en liten stund för att sedan när han vänder handen uppåt kommer att lyfta vatten och trycka kroppen nedåt. Det är inget för oss, vi vill trycka vatten bakåt och kroppen framåt. Tänk på det hela tiden, vattnet skall bakåt, vi drar oss framåt. Vattnet bakåt, kroppen framåt. Framåt!

Vårt armdrag görs alltså med en böjd arm med handen ganska nära kroppen. Inte för nära eftersom vattnet är oroligt närmast kroppen. Armbågen skall vara högt upp så att armen inte kommer vid magen. Överarmen skall inte peka neråt botten. Sedan drar vi handen genom hela draget ända till låret där vi lyfter handen ur vattnet för att börja återförandet som sker över vattnet.Även i återförandet skall vi ha en böjd arm så att handen inte går för långt ifrån kroppen och stör balansen. Men rent krasst, vad vi gör med handen över vattenytan är på denna nivå försumbart jämfört med vad vi gör med den under vattenytan.

En viktig sak är att inte låta händerna korsa mittlinjen. Tänk att den svarta linjen på botten av bassängen är en skiljelinje. Höger arm på höger sida, vänster på vänster.  Korsar händerna mittlinjen skjuter vi vatten åt sidan istället för bakåt och vi får en slingrande simning. Vi vill inte simma slalom, vi vill simma störtlopp!

Tänk på att det enda stället handen skall stanna på är längst fram. Den får aldrig stanna i det bakre läget vid låret eftersom handen där inte gör någon nytta alls. Man kan inte simma med en arm som hänger bakåt och dessutom flyttar den tyngdpunkten bakåt så att benen gärna vill sjunka.

Övningar

Tumme mot lår. Se till att tummen nuddar låret i varje armtag. Då är du säker på du tar hela armtaget. Ett vanligt fel, även bland erfarna simmare när de blir trötta, är att armtaget blir för kort. Vissa lyfter upp handen ovanför höften, då har man ju missat halva armtaget.

Tummen i armhålan eller killekill. Denna övning tränar både rotation (som vi kommer till) och att göra ett snyggt återförande. Den går till så att du i varje armtag vid återförandet nuddar med tummen i armhålan. En mycket bra övning.

Dragkedjan. En övning som liknar killekill är dragkedjan. I denna övning för man handen längs kroppen från låret till armhålan i återförandet. Som om man drog upp en osynlig dragkedja längs kroppen.

Enarm. Crawla med ena armen sträckt framåt och gör armtag bara med den andra. Använd dolme om du vill. Byt arm efter 25 eller 12,5m.

Dubbelarm. Simma med två armtag på varje sida. Använd dolme om du vill.

Räkna armtag. Räkna hur många armtag du gör på en 25:a. Simma sedan med extra noggranna armtag och långa glid och se hur många armtag du kan minska med. Ju färre armtag du tar desto effektivare är dem (om du inte glider extremt mycket).




Föregående avsnitt: Strömlinjeforma din kropp
Denna artikel är en del i Crawlskolan
Nästa avsnitt: Andas bör man …

4 reaktioner på ”Crawlskolan – Del 3: Armtaget”

  1. Jag undrar om du inte har lösningen på mitt simproblem. Jag skall prova de övningarna du rekommenderar fram till detta avsnitt.

    Gjorde mitt första triathlon i helgen och simmade 1500 meter på 46 minuter. Kanske simmat 40 km i år men det händer liksom inget… Känns som jag flyter illa och dina övningar verkar intressanta. / Mvh Hoppfull gråsten 🙂

    1. Bra jobbat! Om du känner att du konstant sjunker och det inte beror på högt huvud så be någon kolla på dina ben. Kanske du inte sträcker vristerna?

      Träna på så kommer ”flytet”.

  2. Har nog huvudet hyfsat bra men kanske viker upp det för mycket när jag andas. Skall försöka kolla mer bakåt, det känns lite bättre iaf. Nej jag sträcker nog inte på vristerna. Någon sa att vi gamla fotbollsspelare har svårt med det så jag stretchar dem nu 🙂 Skall ner i poolen nu så jag börjar med flytövningarna i del 1 🙂

  3. Japp, fotbollsspelare och långdistanslöpare brukar ha svårt med vristerna. Stretcha på. Sitt på knä med benen under dig när du tittar på tv. Luta dig (försiktigt) bakåt så att knäna lyfts.

    Att stretcha är ganska omdebatterat. Vissa hävdar att det är bättre att skilja på stretching och träning så att man inte stretchar just efter ett pass då musklerna är varma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *