Denna artikel är en del i Crawlskolan
”Vet du vad du har Hedlund?”
”Nä?”
”Taskig tajming.”
”Va, va é de?”
Benen och de båda armarna skall ju jobba tillsammans för att få ett bra flyt och fin rotation i simningen. Benen används för framåtdrivning och för att hålla balansen. Skall man simma längre sträckor är det bra att använda benen till balans och inte lägga för mycket krut på att sparka med dem då det förbrukar mycket syre i förhållande till vad det ger i framåtdrivande kraft.
Armarnas rörelse i förhållande till varandra är viktig. Det är framförallt viktigt att ingen hand fastnar i det bakre läget vid låret. Tänk att armtaget är en sammanhängande rörelse från den främre positionen tills den är tillbaka i samma position. Det är lagom att börja ett armtag när den andra armen gjort ungefär halva återförandet. Alltså när den är som högst ovanför axeln eller ungefär i höjd med huvdet. Man glider alltså en liten stund med en arm sträckt framåt medan den andra börjar återförandet.
Alltså, medan du slutför det ena armtaget och börjar återförandet glider du på den andra armen som då är sträckt framåt. Armrörelsen är alltså osymmetrisk. Armarna skall inte vara motstående.
Övningar
Catch-Up / Ketchup. Simma sammansatt crawl men låt armarna mötas längst fram. Du överdriver alltså glidet så att du börjar det andra armtaget först när det första är i sin främsta position (du ligger med båda händerna längst fram). Lägg inte händerna på varandra (som i streamline) utan de kall vara axelbrett isär. Tänk på att inte stanna med handen/armen någon annanstans än sträckt framåt.
2-2-arm / Dubbelarm Simma sammansatt crawl men gör två armtag på samma sida. Alltså två med höger arm, sedan två med vänster arm (den vilande handen skall vara sträckt framåt). Andas som vanligt när det behövs. I denna övning skall du tydligt känna dels att armtaget driver framåt men också att du tydligt glider på den arm som är framåt. Passa även på att träna på rotationen som även den kan gå lättare när man fokuserar på en arm i taget.
Föregående avsnitt: Rotation
Denna artikel är en del i Crawlskolan
Nästa avsnitt: Simträning