Crawlskolan – Del 11: Tips och trix samt lite felsökning

Denna artikel är en del i Crawlskolan

Simma inte längre än du orkar.
Till en början kommer du märka att du inte orkar crawla speciellt långt. Till och med 25 meter kan kännas som ett maraton. När du blir så trött att du inte kan tänka på hur du simmar, avbryt då övningen och simma lugnt, till exempel bröstsim, till andra sidan. Vila sedan lite och försök igen. Bättre att simma kort och rätt än långt och fel.

Händerna.
Händerna och fingrarnas spretande diskuteras ibland. Jag säger till mina simmare att de flesta är överens om att lätt spretande fingrar är bäst eftersom vattnets tröghet gör att en liten glipa mellan fingrarna ändå bromsar vattnet och gör handen större. Men om man tänker så och försöker hålla en glipa mellan fingrarna så blir den lätt för stor. Mitt tips: Håll fingrarna ihop, men pressa inte ihop dem hårt.

Heter det Crawl eller Frisim?
En vanlig fråga och eftersom man blandar blir det förvirring. Crawl är ett simsätt. Frisim är en tävlingsgren i simidrott där man får simma i princip hur som helst. Eftersom Crawl är det snabbaste simsättet är det det som simmas i frisim. Därför är frisim och crawl för tävlingssimmare i princip synonymer. Det är alltså inte fel att kalla crawl för frisim utan det gör de flesta tävlingssimmare. Men man kallar inte grenen frisim för crawl.

Vatten i näsan (kallsup)
Kallsupar får alla i början. Man både lär sig att undvika dem och dessutom vänjer man sig. Ett trix är att andas ut genom näsan eller att säga ”MMMMMMM” när vatten rinner in. Vattnet rinner in när man har huvudet på sidan eller med näsan upp. En bra övning är att göra kullerbyttor utan att hålla för näsan. Om du får en kallsup, prova att andas ut genom näsan hela kullerbyttan. Ingen kallsup!

Andas rätt, ta hjälp av blicken!
Ett bra sätt att lära sig att hålla ner huvudet när man andas är att använda blicken. Tänk på vad du ser när du andas. Du skall andas rakt åt sidan. Ser du framåt lyfter du huvudet för mycket, ser du taket rakt ovanför dig roterar du huvudet onödigt mycket. Enklast är att titta lite snett bakåt. Då hålls huvudet automatiskt ner. När du blir mer van behöver du inte tänka på det längre utan vrider blicken åt sidan.

Andas när det behövs
Många blir trötta för att de andas för lite. Men man blir även trött om man andas för ofta. Andas in ordentligt och håll om du vill andan en liten stund innan du andas ut. Försök inte andas både in och ut över vattenytan och håll inte andan för länge. Andas ut lugnt under vattnet. Om du andas ut med näsan, munnen eller både och spelar ingen roll. Du kommer kanske att höra att man skall andas på var tredje armtag. Det är visserligen bra att kunna men skall du simma långt och bekvämt så andas du när det behövs. Om det så är på det andra, tredje, fjärde eller femte armtag. Kortare sträckor kanske du inte behöver andas alls.

Vilken utrustning behövs?
Simning är verkligen inte en materialsport, men lite saker är bra att ha. Det som är bra att ha förutom badkläder, simglasögon och badmössa är platta, dolme och korta fenor. När du kommer lite längre är paddlar och en frontsnorkel bra att ha.

Vilka badkläder är bäst?
För simträning skall man ha baddräkt eller badbyxor som sitter åt. Alltså inte badshorts som är ”fladdriga”. Är du tjej är en hel baddräkt att föredra före en tvådelad. Det är lättare att simma med kläder som är gjorda för just simning. Köp inte en tävlingsbaddräkt för flera tusen för att börja simma. Trots sitt höga pris är de inte tåliga utan tvärt om. Köp badkläder för simning som är gjorda för träning. De är inte så dyra och tål klor bra.

Vilka simglasögon är bäst?
Fanns det ett svar på den frågan skulle det inte finnas så många glasögon att välja på. Dyrt är inte bäst utan det är de som sitter bäst på dig som är bäst. Det är bara att prova. Glasögon håller inte hur länge som helst så om du inte hittat en favorit så prova en ny variant när du köper nya. Är ni flera som simmar så köp olika och testa varandras. Glasögonen skall vara både sköna och sitta kvar även om du dyker ner i bassängen från pallen.

Hur får man glasögonen att inte imma igen?
Nya glasögon immar inte igen då de är behandlade med imskyddsmedel. Detta slits med tiden bort och glasögonen immar igen. Det finns imskyddsmedel att ha på i efterhand men dessa är inte lika bra som de som var på när glasögonen var nya. Lite saliv är ofta lika bra som de imskyddsmedel man kan köpa. Skall du simma en tävling och inte vill att glasögonen immar igen så se till att ha nya glasögon, men använd en modell du simmat med tidigare och vet är bra för dig.

Hur får man glasögonen att sitta kvar när man dyker?
Ett mycket vanligt problem är att simglasögonen vattenfylls eller hamnar runt halsen när man dyker i från pallen. Detta kan man träna bort. För det första så spänner du glasögonen hårt och trycker dem mot ögonen så det blir ett undertryck under dem. Se till att hålla händerna ordentligt över huvudet med överarmarna vid öronen när du dyker i. När du slår i vattenytan kan du dra in hakan lite och titta lite åt magen så brukar glasögonen sitta kvar. Lyckas du inte kan du sätta badmössan utanpå glasögonen med mössan lite över glasen så hålls de på plats av mössan.

När skall man använda fenor (simfötter)?
Fenor är ett bra hjälpmedel. De kan användas både för att underlätta vid inlärning av ett nytt simsätt men också för att öka belastningen när man tränar. I början är fenor bra att använda för att isolera övningar någon annanstans. Till exempel kan man med fenor lättare koncentrera sig på armtaget eftersom fenorna ger fart och bättre vattenläge. Jag brukar alltid se till att avsluta pass med nybörjare utan hjälpmedel.

När skall man använda platta
Platta används oftast för att isolera benen så att du kan träna bara benspark/bentag. Tänk dock på att det med en platta är möjligt att simma med ett högt huvud vilket ger en böjd rygg som inte är bra när man simmar utan platta. Ett alternativ vid benträning är en frontsnorkel. Din tränare kan med plattan såväl som med andra hjälpmedel ha andra övningar än de vanligaste. Alla hjälpmedel är väldigt mångsidiga och kan användas på många olika sätt.

När skall man använda dolme (pull bouy)?
Dolmen använder man för att hjälpa till att få ett bra vattenläge. Den gör att man inte behöver sparka med benen och kan fokusera på annat, till exempel armtag eller andning.

När skall man använda paddlar?
Paddlar används i huvudsak för att öka belastningen på armarna och överkroppen i syfte att bli starkare. Men de kan även användas av nybörjare för att få hjälp att känna hur armarna skall röra sig. Paddlarna skvallrar nämligen om du gör fel. Tänk på att hålla handensamma sätt som om du simmade normalt, försök inte hålla om kanten på paddeln.




Föregående avsnitt:
Denna artikel är en del i Crawlskolan

3 reaktioner på ”Crawlskolan – Del 11: Tips och trix samt lite felsökning”

  1. Hej Marcus,

    Tack för många bra tips! Har lärt mina barn simma crawl, men fotbollsspelande söner har svårt att inte cirkelsparka. Har du något specifikt tips på hur jag kan få dem att sparka rakt?

    1. Det gäller mest att öva. Träna på benspark om det är det man behöver träna på. Tyvärr är benspark inte det roligaste att träna. Träna även att sträcka på benen. Sätt en dolme mellan fötterna, då kan man inte sparka alls men tränar på att hålla balansen med benen sträckta. Vissa yngre känner inte att de gör fel. Då är det väldigt bra att filma dem. En vanlig mobil fungerar bra. Sedan kan det göra det roligare om man mäter framgången. Klocka en 25:a benspark, gör sedan en korrigering och klocka igen. Laborera tills det går bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *