Avmastat och klart

På planen gör dagen stod följande:

8:30 – 10:30 Badhuset (Jag tränare, Jenny simmar)
10:30 – 11:00 Frukost
12:00 – 15:00 Ta ner segel och bom på Camajo
16:00 – 20:00 Badhuset igen (Tävlingar)

Men när vi kom ut till omklädningsrummen efter första badhussvängen fick vi ett meddelande om att vår avmastningshjälp hade planerat avmastning idag. Alltså blev det snabbt ändrade planer.

Efter badhuset direkt till båten. Jenny ringer till Mormor och Morfar som får rycka ut och fixa med barnen medan jag och Jenny kör båten till hamnen. Under vägen tar jag ner förseglet och börjar med bommen.

När vi gled in till mastkranen såg vi hur väl förberedda ut som helst.
När vi gled in till mastkranen såg vi hur väl förberedda ut som helst.

Väl på plats var det lite kö så vi hann få ned båda seglen och bommen och förbereda allt. Så när vi gled fram till mastkranen såg vi hur väl förberedda ut som helst. Avmastningen gick utmärkt. Anna och David fick också rycka ut och hjälpa oss som vanligt så deras dag blev inte heller som de planerat. Tusen tack för det.

Sedan var det tävlingar i badhuset. Vi fick åka i princip direkt från båten till badhuset. Det var inte bara Albin och Vilma som var duktiga den här gången. Även Jenny och Jag ställde upp och körde en 25:a frisim var.

Dagen blev inte som vi tänkt. Men vi har hunnit med massor!

S/Y Mary av Rövarhamn och mastwalk

Idag har det varit en mycket innehållsrik dag som gått från lågt till högt. Bokstavligen.

Lugnet före stormen. Så här lugnt är det i badhuset innan simmarna kommer in.
Lugnet före stormen. Så här lugnt är det i badhuset innan simmarna kommer in.

Dagen började med att jag håll två simpass på badhuset för NSK. Ett för en nybörjarcrawlgrupp och ett för vår grupp vuxen motion. Jag håller ett pass för T1-gruppen på eftermiddagen också men idag fick det klara sig utan mig vilket jag såklart vet går kalasbra. Att lära vuxna nybörjare simma crawl är grymt kul. De är duktiga och man skall vet att det inte är helt lätt i början. Idag toppade jag passet med en liten lagkapp på 4×25 meter som jag tror att alla uppskattade.

20150920_142149
Linda och Ludvig Hammarberg levererade en fantastisk historia på ett väldigt bra sätt. Skulle gärna höra på dem längre.

Efter simpasset begav jag och Jenny oss till Stockholm för att se ett föredrag med Ludvig och Linda Hammarberg som har seglat jorden runt med sina barn med sin båt S/Y Mary av Rövarhamn. De har en otrolig berättelse att berätta och gör det dessutom väldigt bra. Föredraget var drygt två timmar och det var intressant från första minuten till den sista. De berättade om sina förberedelser, utrustning och säkerhet men framförallt om sina upplevelser. Dessutom var de roliga. Vissa skämt kändes repeterade men inte alla och publiken var med på notorna. Helt klart ett mycket bra föredrag.

20150920_174507
Utsikten är fantastisk från masttoppen. Men mest hisnande känns den om man tittar rakt nedåt (eller uppåt med för den delen). Om man jämför storleken på min fot med båten får man en känsla av hur högt det är.

Efter föredraget gick turen tillbaka till Norrtälje. Planen hade varit att åka på en kryssning, men jobb gjorde att vi fick skjuta på det. Men eftersom det var vindstilla passade vi på att ta hjälp av Anna och David för att hissa upp mig i masten på Camajo för att ta ner utrustningen därifrån. Seglingssäsongen är över för vår del så det gäller att passa på när det är hyfsat varmt och vindstilla.

20150920_174455
Från mastens topp känns allt lite litet. Men efter att man dinglat ett tag kan man njuta av utsikten.

Känns sorgligt att börja vintersäkra båten redan men det finns andra saker att längta till som till exempel skidåkning. Bokat är redan att första turen kommer att bli till Sälen före jul och sedan är även den årliga Järvsöresan bokad sedan länge.

OpenCPN till Android

Det är ingen hemlighet att OpenCPN är mitt favoritprogram när det gäller navigering. Det är fri programvara på riktigt. Att programmet är släppt under GPL borgar för att det kommer att vara fritt även i framtiden.

Installationen är enkel, det är bara att installera APK-filen. Den finns inte i Google Play ännu utan borde komma inom kort.

Man känner direkt igen sig från ”stora” OpenCPN. Man installerar sin sjökort i en katalog på samma sätt som på datorn. Jag installerar mina rasterkort från Solteknik och från Hydrographica. Även om jag installerade ganska många kort gick det väldigt smidigt. Tänk dock på att korten tar en del lagring i anspråk. Härligt med en app utan störande reklam.

OpenCPN in action. Tyvärr inte till havs utan hemma i TV-soffan.
OpenCPN in action (Sjöfartsverkets kort). Tyvärr inte till havs utan hemma i TV-soffan.

Börjar med att titta runt i mina hemmavatten. Panoreringen i Sjökorten går smidigt. Lika så att Zooma in och ut går snabbt och enkelt. Upplever det som snabbare än på datorn, men jag har inte mätt så det kan vara nyhetens behag som spökar.

Även om jag bara tittat på det några minuter så ser det väldigt lovande ut. Jag gillar som jag kanske nämnt förut att navigera med rasterkort och trivs inte riktigt med till exempel Navionics navigationsapp. Med rasterkorten ser det ut som jag är van vid och man kan inte zooma bort sig utan informationen är alltid korrekt.

Navionics Sjökort i OpenCPN för Android
Hydrographicas Sjökort i OpenCPN för Android

Även med Hydrographicas rastersjökort fungerar det bra och det ser ut som man förväntar sig.

Jag passar även på att testa att skapa en enkel rutt och det går också bra. Import / Export av GPX-filer finns också med precis på samma sätt som i det ”stora” OpenCPN.

Enda saken jag kan hitta att klaga på är att dialogrutorna har små knappar. Det syns att de härstammar från ett program gjort för att använda med mus och tangentbord. Men å andra sidan använder man inte dessa så ofta och för navigation är det inget man reflekterar över alls.