Snubblade över en artikel i lokaltidningen från mina barndoms hemtrakter uppe i Hälsingland. Artikeln handlar om hur datorerna i skolan i min hemkommun Söderhamn kostar 11 853 kr per dator på tre år medan motsvarande kostnad för en dator i skolan i grannkommunen Hudiksvall kostar ca 6000. Det är nästan hälften av kostnaden per dator.
Söderhamn leasar sina datorer medan man i Hudiksvall köper dem och utrustar dem med fri programvara.
Dessvärre är majoriteten av de kommuners IT-folk jag träffat ganska fastlåsta i sin världsbild där man kör Windows på sin egna PC, och där laptops är ganska nytt och hett. Det finns förstås undantag.
Nu för tiden måste man ju också ge en laptop till en gymnasieelev, annars väljer dem en annan skola. Och har man inga elever får man inga pengar.
Jag är är en ivrig förespråkare för fri programvara, men när man ser kostnadsjämförelser som dessa måste man se till helheten. Hur mycket kostar det till exempel att skaffa sig och sitta på linuxkompetensen?
Till Mathias:
Det är ett vettigt argument du kommer med, men man måste tänka långsiktigt. Att skaffa sig Linuxkompetens borde idag inte vara dyrare än motsvarande för Windows. Det är inte direkt rocket-science längre och vi som kan Linux kan inte ta mer betalt än en duktig windows-tekniker. Man måste analysera både när man köper upp utrustning och personal.
Det kan bli dyrt i längden om man för all framtid skall styra sina inköp och sin verksamhet efter vilken kompetens man har.
Jag säger inte emot dig och jag hoppas att dagen kommer då åtminstone offentlig förvaltninig utvärderar fri programvara i första hand.