Uppdatering 20070831: SIS har meddelat att de inte kommer att rösta i den globala omröstningen. Se detta inlägg.
Uppdatering 20070830: SIS har meddelat att de ogiltigförklarar omröstningen. Se detta inlägg.
I ett pressmeddelande från SIS idag kan kan man läsa att de kommer att rösta ”Ja” i den globala omröstning som görs inom ISO i början av september. Jag var med på mötet men valde att avvika i inledningen till mötet som en protest. Här är min berättelse om hur man köper en standard.
Jag har varit ganska avslappnad kring denna omröstning då jag haft förtroende både för arbetsgruppen (SIS/TK321 AG17) och för SIS. Detta förtroende förverkades idag.
Som det såg ut förra veckan verkade allt annat än ett ”Nej med kommentarer” inte troligt. Men när jag i fredags fick veta att det plötsligt tillkommit 7 företag i gruppen blev jag orolig … och fundersam. Får man göra så? Kan man bli medlem i gruppen dagen innan en omröstning och bara komma och rösta? Efter lite efterforskningar kom jag fram till att det inte finns några regler mot detta. SIS accepterar nya medlemmar ända fram till mötets start. Att bli medlem i arbetsgruppen (och få rösta) kostar 15 000 kronor. Man måste också bli medlem i SIS vilket kostar 2 000. Så en röst kostar 17 000.
Bara det faktum att man kan betala 17 000 samma dag som mötet är och få rösta är helt åt skogen. Jag anser att det borde finnas ett krav på att man skall ha deltagit i arbetsgruppens arbete. Att den ideella föreningen SIS säljer röster för 17 000 är skandalöst.
Så vad skall man göra. Jag ställde mig frågan om jag skulle punga ut med 17 000 ur egen ficka och sänka mig till samma låga nivå för att få rösta ”Nej” eller vad kunde jag göra för att påverka så mycket som möjligt. Jag såg också en risk med att betala 17 000 för att bli del i en grupp som kanske kommer att säga ”Ja” vilket skulle vara jobbigt.
Nåväl, det var 7 nya företag, så om jag kom dit så skulle det vara en röst till. I så här pass små grupper är en röst väldigt viktig. Jag beslutade mig för att betala 17 000 ur egen ficka för att få rösta. Jag visste även att det var flera med samma intresse som mig som skulle göra samma sak så vi hade en bra chans, det såg ut att gå vägen.
Väl på mötet bokstavligen vällde det in personer. Jag blev väldigt osäker. Vilka var det som kom? Det stod klart när de presenterat sig att vi inte hade en chans. Det skulle bli ett ”Ja”. Väldigt många av de som kom är Microsoft Partners (Se nedan). Det skulle visa sig att det var förutom oss 23 nya medlemmar precis innan mötet.
Det blev ett sorl i rummet och ansvariga längst fram såg bekymrade ut. Johan Westman, teknisk talesman på IBM, reste sig upp och sade att IBM inte ställde upp på denna fars och meddelade att han lämnar mötet. Straxt därefter gjorde jag och några till samma sak.
Så gick det till när Sveriges röst i ISO köptes.
Edit
Andra bloggar om detta:
Patrik Fältström
Joakim Jardenberg
Mats Henricsons
—————————————————-
Bilaga:
Vi fick fram en lista från mötet. Den var handskriven så den kan innehålla fel. Jag sökte lite info om företagen och kom fram till följande:
Exor AB (Microsoft Partner)
Formpipe software AB (Microsoft Gold Partner)
H-Vision AB (Finns inte, felstavat?)
HP
Cybernetics (Microsoft Gold Partner)
Google (Röstar inte för)
Ibizkit AB (Microsoft Partner)
Readrift AB (Finns inte, måste vara felstavat)
Emric AB (Microsoft Partner)
Strand Interconnect AB (Microsoft Gold Partner)
Nordicstation AB (Microsoft Partner)
Sourcetech AB (Microsoft Partner)
Cornerstone Sweden AB (Microsoft Gold Partner)
Solid Park AB (Microsoft Gold Partner)
Fishbode systems AB (Microsoft Gold Partner)
FSSystem AB
KnowIT Sverige (Microsoft Gold Partner)
Modul 1 (Microsoft Gold Partner)
IDE Nätverkskonsulter (Microsoft Gold Partner)
Connecta AB (Microsoft Gold Partner)
Camako Data AB (Microsoft Gold Partner)
Sogeti AB (Microsoft Gold Partner)
Tieto Enator Corp. (Microsoft Gold Partner)
Varje företag betalade 17 000 till SIS, av dessa röstade (så vitt jag vet, inte bekräftat) 22 st ”Ja”. Det vill säga att Sveriges röst kostade 374 000 kronor. Ganska billigt tycker jag. Jag undrar också vad den ideella föreningen SIS skall göra för pengarna.
Vilka fanns representerade från FSF/open source förutom du ? – Fanns Novell / Redhat / OP5 / Redbridge med mera.
Det viktiga är ju defacto att opensource företagen enar sig och kan finnas med på sådana här viktiga saker.
Google var där representerade av Georg C. F. Greve som är president för FSFE, David Vuorio fron FFII, Jonas Bosson från FFII.se och några småfirmor vad där.
Presentationen av deltagarna gick fort (det var mycket folk) men jag är tämligen säker på att varken Novell, RedHat, OP5 eller Redbridge var där. Kanske SIS publicerar den offentliga listan.
/Marcus
Dette er ille. I Norge står det heller ikke så bra til:
http://blogs.freecode.no/isene
Det är väldigt enkelt: Vi (fria mjukvaru folk) suger. Vart informationsflöde var dåligt och för få visste om vad som gick på när de första företag köpte sin medlemskap. Några få (typ Markus) reagerade på det och gjorde vad de kunde. Google gjorde samma sak, antar jag. Samtidigt skulle det ha varit några fler.
Såhär ser det ut än om vi försökte men mislyckades helt. Jag skulle ha gissat att andra sidan överskattade oss lite genom att skicka dit 22 egna medan vi hade bara fått fram 4.
kanske vi kan lära oss nånting för nästa gången?