Kompetenscenter om fri programvara i Sverige

För en vecka sedan, på FSCONS i Göteborg, berättade Mats Östling på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om ett nytt kompenscenter för fri programvara och öppna standarder (de kallar det öppnen programvara) som startats i Sverige i förra veckan. Till en början är det SKL och kommunerna Osby, Eslöv, Motala, Värmdö, Sundsvall, Örnsköldsvik samt region Värmland som är med i satsningen. Syftet är att underlätta för användandet av fri programvara inom offentlig sektor i Sverige.

Ett kompetenscenter skapar nya möjligheter för delning av information, erfarenheter och programvara. Genom att etablera ett nätverk av organisationer och personer som har erfarenheter av öppna program och öppen standard och dessutom har insett potentialen med en ökad användning skapas en samlande kraft.

Genom att skapa nätverk mellan organisationer och personer med erfarenhet inom området och har sett den potential som finns hoppas man kunna skapa nya möjligheter för att dela information, erfarenheter och programvara.

Sedan tidigare finns ju Programverket.org (som enligt Mats Östling i sitt tal på FSCONS håller på att uppgraderas) och förhoppningsvis kommer dettta nya kompetencenter även att bidra till att denna plattform utvecklas och används.

I dagarna kan vi läsa om Hollands satsning på fri programvara och öppna standarder. Det bubblar lite i Sverige också, när släpper det?

Mer om detta finns på SKLs hemsida.

3 reaktioner på ”Kompetenscenter om fri programvara i Sverige”

  1. Jag tycker att det är synd att man inte anammar begreppet ”fri programvara” i företags- och myndighets-Sverige, detta har man lyckats hyfsat med i Norge, som det verkar. Begreppet ”open source” missar några av poängerna och dessutom ser jag ganska ofta rätt krystade meningar när folk försöker bilda meningar med ”open source”. Fri programvara är enkelt och bra, lätt att förstå. Jag mejlade en gång Mats Östling om detta men fick aldrig något svar. Men, det är förstås bra med ett kompetenscenter ändå!

  2. Jag håller helt med dig Mathias.

    Inom offentlig sektor använder man det egna begreppet ”öppen programvara” som är en sammanslagning av ”fri programvara” och ”öppen källkod”[1]. Detta är synd på flera sätt.

    Det är dumt att införa ännu ett begrepp som är svårt att greppa och fri programvara hade passat bättre. Men jag tror ändå det är bättre än ”öppen källkod”. Jag tycker också att det är bra att utredningen visar på att det finns två begrepp och att de aktivt väljer att ställa sig i mitten även om det som sagt inte alls är optimalt.

    I övrigt så märker jag på flera håll, till exempel på forum och när jag är ute och föreläser, att fler och fler använder det etablerade begreppet fri programvara. Något som gläder mig.

    [1] Se inledningen till kapitel 3 i Statskontorets utredning 2003:8, http://rejas.se/url/8926ca (statskontoret)

  3. > I övrigt så märker jag på flera håll, till exempel på forum och när
    > jag är ute och föreläser, att fler och fler använder det etablerade
    > begreppet fri programvara. Något som gläder mig.

    Kul! Då är det kanske så att vi långsamt men säkert kan få in foten, så att säga. Kanske påverkar det alltid någon att jag använder begrepp som ”fri programvara” och ”GNU/Linux” istället för de som är de facto. GNU/Linux, kan jag erkänna, är extra ”jobbigt” att använda i tal, det känns ofta konstlat när jag säger det även om jag vill använda uttrycket för att sprida kunskap och intresse om GNU.

    Nåväl, tillbaka till hackandet! 🙂

Kommentarer är stängda.