LSB 4 och diskussioner däromkring

Jag har läst på ett flertal ställen [1][2][3] på webben om LSB 4.0 som skall stoppa splittringen inom GNU/Linuxdistributörerna.

För det första ser jag inte den påstådda splittringen som något problem. Jag ser det som en positiv mångfald där flera distributörer tar hand om sina användare.

Det som får mig att skriva detta är att när jag läser kommentarer och liknande så verkar det som om många missat den styrka som finns i fri programvara vad gäller spridning av den. I någon av artiklarna står det att det är betungande för utvecklarna att anpassa sina program till flera olika distributioner. Detta förbiser helt det sätt på vilket de flesta fria program sprids.

Så här fungerar det. Någon eller några skriver och underhåller programmet. Det är det de kan bra och det är det de fokuserar på. De som skapar distributionerna tar programmet, verifierar det och ser till att paketera det till sitt system och ser till att det inte orsakar konflikter med något annat i systemet och att det är lätt att installera och ta bort. På så sätt kan distributören ta ansvar för programmet och användarna har ett ställe där de kan installera den programvara de vill ha.

Det här med att ladda hem program från olika programtillverkare till höger och vänster det är något man gör i den icke-fria världen där man inte kan dela på ansvaret på det sätt som man gör i den fria. Använder man GNU/Linux har man mycket att vinna på att installera allt via sin distributör och på så sätt vara säkert på att allt fungerar bra ihop och att man kan uppdatera hela sitt system på ett och samma ställe.

Men är inte LSB bra då? -Jo, det tycker jag. Standarden gör det lättare för distributörerna att portera och paketera programmen till sina respektive system. Det gör det också enklare om man vill ta ett program från programtillverkaren direkt om det till exempel inte finns i den distribution man använder eller man vill ha den senaste versionen eller kanske till och med förhandsverisonen av nästa.

Jag tycker däremot inte att saker som vilket paketformat som skall användas och så skall vara med i LSB eftersom det valet borde ligga på distributören.

Med mitt resonemang skulle man nästan kunna vända på det och säga att splittringen (som är positiv) faktiskt underlättas med LSB.

Några som verkligen har stor nytta av LSB är de som skapar icke-fria program till fria system. Dessa program kan inte distributörerna i de flesta fall inte ta ansvar för så de måste leveras av programtillverkaren. Men då har vi ju den problematiken som följer med icke-fria program att göra i alla fall så det kan väl knappast ses som positivt …

2 reaktioner på ”LSB 4 och diskussioner däromkring”

  1. Pingback: jenso's blog

Kommentarer är stängda.