Åska

Igår åskade det utan h**vete.

Vädret var bra, men det syntes ju på himlen att det skulle börja åska och regna. Jag drog fram grillen och passade på att grilla (kanske sista gången i sommar). Grillade och njöt av en pilsner, eller var det två, i värmen. Härligt.

När vi skulle äta föreslog jag att vi skulle sitta ute under taket och äta och titta på blixtarna och lyssna på regnet. Det hade inte börjat regna ännu, men det var inget tvivel om att det var på väg.

När vi nästan ätit klart började de regna. Först lugnt och mysigt, sedan mer och mer. När det även började båsa och åska lev det mindre trevligt så vi gick in. Barnen tyckte det var lite otrevligt men än så länge tyckte jag det var mysigt.

Vi stod inne i matrummet och tittade på regnet. Jag hade Albin i knät för han tyckte det var läskigt. Plötsligt smäller det till och jag ser en ljusbåge mellan elementen. Sedan smäller det några gånger till och det sprakar i alla eluttag i huset. Vi står mitt i hallen och lyssnar. Nu tycker inte ens jag att det är trevligt längre. Ett larm börjar låta. När vi förvissat oss om att det inte var några av våra leksaker som låter gissar jag att det är ett billarm som gått på grund av vigrationerna. Det skakar nämligen klart märkbart när det smäller. Fönstrerna skallrar och förstärker effekten ytterligare.

När kontakterna sprakar börjar jag bli glad att vi dragit ur en del elektriska prylar. Normalt brukar jag vara väldigt kaxig eftersom det inte brukar hända något …

Av det som var inkopplat gick ett ADSL-modem och en liten skrivarserver (en sån där pytteliten) sönder. Jag är imponerad över att de små ethernet över elnät pryttlarna som var inkopplade klarade sig.

Senare får vi veta att larmet som tjöt var grannens inbrottslarm söm tjöt när deras hus blev helt strömlöst. Dosan där man slår in koden var helt svart (som jag förstod det av sot).

Några hus längre ned på gatan slog blixten ned i taknocken och huset började brinna. Brandkåren var snabbt på plats och kunde enkelt släcka branden. Vad man kan se idag så är det brandskadat på väggen och tegelpannor som är krossade. Om inte brandkåren sprutat väldigt mycket vatten så har det nog gått bra med deras hus som tur är.

Efteråt har jag funderat på blixten i matrummet. Jag är ganska säker på att den gick mellan el-radiatorerna. Men när jag tänker på det så är det inte så troligt. Det jag kan komma på är att det ena elementet måste vara dåligt jordat och att strömmen hoppat från det till det andra. Kan också vara så att jag såg fel, men blixtrade gjorde det utan tvekan – ordentligt. Någon som har någon teori?

Jag brukar gilla åska, det är mysigt. Men igår var det för mycket. Vi höll i alla fall skenet uppe och skojade med våra barn under tiden så jag hoppas att även de kommer att tycka att åska är mysigt i framtiden.