Skype blir öppen källkod – NOT

Man kan idag läsa i en artikel på IDG med titeln Skype blir öppen källkod att Skype skall bli öppen källkod. Eller, det är i alla fall var rubriken säger. Innehållet i artikeln är betydligt försiktigare. I artikeln som är skriven av Linus Larsson kan man läsa:

I ett blogginlägg skriver en företrädare från Skype att det rör sig om det grafiska gränssnittet. Med allra största sannolikhet kommer alltså den bakomliggande tekniken inte att öppnas.

Det är alltså inte alls Skype som kommer att släppas utan bara små delar av en klient. Jag avnänder själv inte Skype men tycker ändå att det är ett intressant fenomen. Inget har väl så effektivt dödat en bra förutsättning för billig högkvalitativ kommunikation världen över. Problemet med Skype är som jag ser det deras affärsmodell. De drar in pengar på SkypeIn och SkypeOut. Bara hör på namnen, man får betala för att komma in eller ut. Är inte inlåsningen uppenbar så säg! Det gör också att alla sätt att ta sig förbi tjänsterna In och Out gör att Skype förlorar intäkter. Därför tror jag aldrig att vi kommer att se ett öppet Skype såvida inte ägarformen förändras radikalt.

Jag använder SIP mycket. Vi har en Asteriskväxel på kontoret och pratar mycket över IP-telefoni. Faktum är att jag mer och mer undviker min mobiltelefon eftersom ljudet är bättre och headsetet är bekvämare när jag talar över IP. SIP är ett öppet protokoll. Det gör att jag kan välja av ett brett utbud av leverantörer för att komma ut och in på telefonnätet. Jag kan översätta mellan olika protokoll (dock inte Skype så klart) och jag kan ”routa” mina samtal nästan hur som helst. Jag kan också bygga enkla tjänster som i andra fall skulle kostat multum, till exempel röstmenyer, Jabbermeddelanden när någon ringer, telefonkonferensrum med obegränsat med deltagare och mycket annat.

Jag trivs väldigt bra och känner mig väldigt nöjd med min lösning. Problemet är alla Skype användare. Jag kan inte komma åt dem och de kan inte komma åt mig (utan att gå genom Out eller In, vilket ju är ganska fånigt och dyrt). Därför tycker jag att Skype förstör väldigt mycket.

Men finns det inget bra i att de öppnar lite på sin programvara då? Jo, det gör det. Ett par saker faktiskt. För det första är det alltid en bra sak att företag ser värdet i att öppna sina produkter och göra dem till fri programvara. Det Skype gör räcker inte ända fram, men det är en bit på vägen. En praktisk fördel som kan komma ur detta är att vi kanske nu kan få nytta av alla ”Skype-telefoner” som finns. Dessa består oftast av ett ljudkort (som fungerar utmärkt redan idag) och en knappsats. Knappsatsen fungerar idag i de fall jag sett inte på andra programvarutelefoner än just Skype. Denna kontroll skulle kunna ligga i den kod de nu överväger att släppa, så kanske vi kan få nytta av det i framtiden. I övrigt rekomenderar jag istället ett bra headset och en bra programvarutelefon.

Skype kommer jag att hålla mig långt ifrån …

5 reaktioner på ”Skype blir öppen källkod – NOT”

  1. Så sant som det var sagt. Idag slänger jag ut Skype en gång för alla och dödar den delen av mitt dåliga samvete.

    Har du något bra tips på en SIP-klient som man även vågar rekommendera till nära och kära?

  2. Stefan: Jag brukar rekommendera Ekiga. Jag använder den dock inte själv då jag upptäckt att den ger viss födröjning. Jag vet inte om man kan konfigurera bort det, men jag har inte lyckats. Själv använder jag Linphone, den fungerar bra men är inte så ”sexig”.

    En lista finns här http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_SIP_software

    Har man nära och kära som man vill ringa gratis till rekommenderar jag att man köper en sån här i julklapp.

    http://www.dustin.se/pd_5010120117.aspx

    Man skapar ett konto åt den i sin Asterisk eller en av de gratistjänster som finns. Då kan man ringa gratis och smidigt till dem och de kan svara och ringa precis som vanligt i en helt vanlig telefon. Jag har ett antal sådana och de fungerar jättebra. Vi har dem både hemma och på kontoret. Tillsammans med en vanlig trådlös telefon kan man kostadseffektivt springa runt i hela trädgården och prata över IP.

    Moderna ”extra allt” mobiltelefoner har också SIP. Jag har en som jag dock inte använder så ofta. Den största anledningen är att jag ofta har en vanlig trådlös telefon kopplad till en SPA (som ovan) eller sitter vid datorn. Då är det ändå bekvämare att använda de andra alternativen. En ”kul” sak som händer när jag pratar i mobiltelefonen med SIP är att jag lämnar WLAN-täckningen. Det är ju lätt att springa ut i bilen till exempel med mobiltelefonen.

    Tror det var svar på allt 🙂

  3. Kan annars rekommendera Twinkle, drar mindre resurser än Ekiga och känns allmänt lite stabilare. Jag har även testat SIP över 3G/GPRS på min mobil och det funkade över förväntan!

Kommentarer är stängda.