Marinwiki i ny skepnad

För några år sedan började jag skriva på en liten webbplats som heter Marinwiki. Denna har sedan växt sakta men säkert. Under en period har den nu utvecklats vidare och idag har vi släppt en ny version som är helt omarbetad från mitt ursprungliga hack. Den är nu helt responsiv och går faktiskt riktigt bra att använda även i en platta eller telefon.

Skärmbild från 2015-02-26 21:21:47 Kärnan är fortfarande platserna. Det som det en gång började med. Idag finns det knappt 1500 hamnar upplagda vilket är fantastiskt. Jag hoppas att det under sommaren blir ännu fler. Jag tror att Marinwiki redan nu är den sida i sitt slag med mest innehåll men jag hoppas som sagt att den skall bli ännu större.

Vissa saker är jag extra stolt över. Till exempel PDF-exporten som fortfarande är min ursprungskod (den som genererar PDF-filerna). Ett exempel är denna PDF som innehåller hamnar kring Norrtälje.

Utöver platserna har Marinwiki också fått artiklar som en vanlig wiki. Dessa är inte lika väl populerade som platserna, men de har inte heller funnits lika länge. Men här finns i alla fall en stor samling med båtklubbar.

Skärmbild från 2015-02-26 21:38:24Ytterligare en avdelning är personliga sidor som man får om man skapar ett konto. Här kan man skriva en loggbok över sina resor och om man använder Marinwikis app så kan man även spela in sin rutt. Se till exempel vår tur från augusti i år. Detta är en funktion som de hemmavid gillar. I alla fall mina nära och kära som följer oss när vi är ute på våra turer.

Skärmbild från 2015-02-26 21:52:49En precis ny är en funktion är för just de som följer en båt hemifrån och det är att man kan följa en användare. Med den funktionen får man en bild med position, kurs och fart samt en karta som visar hur användaren rört sig. Sidan uppdaterar sig själv om man vill så man behöver inte sitta och trycka på ”uppdatera” hela tiden utan man kan ha datorn på och kasta ett öga då och då.

Som sagt, mycket är nytt och jag tycker att det blivit riktigt bra. Klart att det finns saker att fila på men det får ske lite eftersom. Det som behövs mest nu är att se till att all information i Marinwiki är så bra som möjligt och det, det överlåter jag till er användare.

 

Städade i lådorna!

Firar sportlov med att städa. Hittade en kartong i en låda. En svensk version av Windows 1.0 från 1986.  Den är helt komplett med disketter (5 1/2-tummare) och manualer. Kartongen är sliten efter att ha flyttats mellan olika hyllor och kartonger i snart 30 år men innehållet är i bra skick. Manualen till Write är inte ens öppnad.

20150226_115629

Då vi är lite fattiga blev jag nyfiken på vad den kan vara värd och Googlade lite och hittade två liknande på E-bay fast på engelska till salu. En som var lite finare än min för 45 700 och en i samma skick som min för 16 600. Oj, den kanske går att sälja? Marknaden är så klart pytteliten men lägger ändå ut den på Tradera. Har jag tur hittar rätt köpare den annars får den stå kvar i hyllan. Kanske ställer fram den så den syns lite mer :-).

Kartongen har några oslagbara säljcitat. Vad sägs om:

-Kör fler program än vad som egentligen får plats i minnet.

– Växla mellan olika applikationer utan att avsluta dem – antingen genom att använda musen eller tangentbordet.

20150226_115712

Under Systemkrav kan man läsa:

256K primärminne, DOS 2.0 eller senare versioner, två dubbelsidiga diskettenheter eller en hårddisk, grafikkort.

20150226_115725

Disketterna är 6 till antalet

Windows Diskett 1 av 5: Installationsdiskett D 281 0500050S.103
Windows Diskett 2 av 5: Tillbehör D 281 0500050S.103
Windows Diskett 3 av 5: Tilläggsprogram D 281 0500050S.103
Windows Diskett 4 av 5: Typsnitt D 281 0500050S.103
Windows Diskett 5 av 5: Skrivbordstillbehör D 281 0500050S.103
Windows Write Programdiskett: Tillbehör D 317 0500050S.103

20150226_115911

Manualerna och papper med licenser och påsen till disketterna är i väldigt bra skick. Manualen till write är inte ens öppnad utan är fortfarande i plast.

20150226_115829

Säga vad man vill om Windows och Microsoft. Men det är lite kul att hålla i något som blev starten på deras resa. Som sagt, blir den inte såld får den nog stå framme på finhyllan på kontoret.

Bliv lite taggad att leta mera saker i hyllorna …

Semlor i dag

Idag får man äta Semlor. Denna fantastiska bulle. Packad med energi, fett och socker kan den inte misslyckas.

I min kalender idag står ”Obligatorisk Semla!”.

Naturligtvis går detta inte obemärkt förbi på olika medier. Denna semla tyckte jag var lite kul.

Gissa om det blir semla på eftermiddagsfikat idag … 🙂

Zonen

Jag funderar mycket på energi just nu. Inte minst nu när jag varit krasslig några dagar. I ett tidigare inlägg skrev jag om kraften som infinner sig när man skall debattera ämnen man brinner för.

En annan spännande kraft är den jag brukar kalla för zonen. Denna uppträder för mig som it-nörd oftast vid datorn. Det kan vara när jag skriver något om ett ämne, löser ett problem, skriver krånglig kod  eller sätter upp avancerade system. Man har hela problemet eller ämnet klart för sig. Alla detaljer verkar enkla. Det är kul. Kreativiteten flödar. När det går som allra bäst ser man knappt rummet omkring sig.

Måste man avbryta och gå och lägga sig så kan man ofta känna att när man kommer tillbaka till samma kod eller problem att det bara är en hög av svårlöst trassel. Trots att det var så klart sist man var där. När man var i zonen. Skall man sedan komma tillbaka till zonen så tar det olika lång tid beroende på problem. Ibland går det inte utan problemet blir liggande eller får en påtvingad lösning. Ju längre tid man är borta desto svårare att komma tillbaka. Ibland räcker det med kortare avbrott för att falla ur. Det kan vara till exempel ett telefonsamtal.

Av just den anledningen har jag svårt för telefonsamtal. Så svårt att jag för länge sedan uppmanade folk att skicka mig mer brev trots att brevlådan stundtals svämmar över.

Min aversion mot telefonsamtal gör att jag inte heller gärna ringer till någon vilket blir snudd på ett handikapp ibland. Tänk om jag stör? Tänk om den jag ringer till är i zonen? Är det viktigt så ringer jag. Men inte om det kan vänta, då provar jag alltid med att skicka e-post i första hand.

I mitt arbete vill jag vara i zonen. Jag har förmånen att ha ett jobb där jag kan vara i zonen. Det går för det mesta bra, men i perioder har jag svårt att komma dit. Man får pressa ur sig kod eller text som man vet hade kunnat flöda fritt med bättre kvalitet ur fingrarna om man hittade in i zonen. Av samma anledning är det svårt att göra någon nytta på de små stunder som blir över. Har man en kvart att göra något hinner man aldrig in i zonen, man kommer inte ens i närheten. Av den anledningen är det svårt att göra något på dessa stunder. Den smarte har en lista med saker att göra på dessa stunder så även de blir givande. Själv läser jag oftast e-post på dessa stunder.

Jag är säker på att flera av er som läser detta känner igen er och vet hur zonen känns. Men jag undrar om det är alla. Kan en telefonförsäljare vara i zonen? Snickare och hantverkare beundrar jag, hur känns zonen för dem?

Finns zonen ens? Kanske handlar det bara om koncentration? Jag kanske har en samling bokstäver, vad vet jag? Härlig känsla är det i alla fall och de dagar jag är i zonen älskar jag mitt jobb eller vad det nu är det jag gör.

”Wlan på Palmen”

För 10 år sedan, exakt, skrev jag följande på denna blogg.

Det här skriver jag på min palm med wlan. Verkar fungera utan problem. 🙂

I vissa avseenden har tiden verkligen gått fort. Vissa saker som hände för 10 år sedan minns jag som igår, andra har jag helt glömt bort. Mina Palm-Pilots till exempel. Vem minns dem? Jag har haft flera stycken som fick ersätta min Filofax. Filofaxen övergav jag nog långt innan och använde filer på datorn istället. Men det var ett tomrum efter den som olika handdatorer (PDA:er) fick fylla. Den PDA som jag skrev inlägget på var nog den sista jag hade.

2005 var man i allra högsta grad uppkopplad även jag sedan 10 år, men man var inte lika mobil som idag. En bärbar handdator var i och för sig inte nytt, men att de hade internet var inte helt vanligt, man synkade dem ofta med sladd eller i en docka.

Hur kom det sig att jag inte hade en ”smartphone” då? Fanns det inte? Jodå, de hade börjat komma redan då, men de var stora, långsamma och inte speciellt bra. Jag resonerade så att jag ville ha en liten telefon (de var små på riktigt då) med bra batteritid (den var bra på riktigt då) som man kan prata i och en handdator som är bra på att vara det. Fördelen var att man då kunde ta med sig bara den smidiga lilla telefonen om man inte behövde handdatorn. Så fel jag fick, ingen köper det resonemanget idag. Varför skulle man vilja ha med sig en telefon man ”bara” kan ringa med? Dumt.

Visst är det bättre nu. Men den bästa telefon jag någonsin haft var min Ericsson T28. Liten, platt och smidig. Batteritiden var inte den bästa på marknaden så jag var tvungen att ladda den varje helg för att vara säker. Missade jag att ladda en helg så höll den oftast till nästa helg men det kunde hända att jag fick mellanladda en gång då.

Min nuvarande telefon får jag ladda varje natt, pratar jag mycket får jag ändå mellanladda på lunchen …

Melodifestivalen

Så har man tittat på ett avsnitt av melodifestivalen igen. Det gjorde mig så pass trött att jag nu ligger i sängen. Bara en öl och ingen whisky gjorde det segare än vanligt.

Ingen låt som berörde men Saade hade häftigast nummer och flest fans så inte ens omröstningen var spännande. Prickade lätt in vilka låtar som skulle till final och vilka som skulle bort. Sångare utan orsak* hela bunten även om han med pappan gjorde det med viss inlevelse.

Alla gjorde väl vad som förväntades helt enkelt. Barnen ville rösta så Jenny laddade ner appen. Tog minst hela första låten innan appen var installerad och man fattade hur den fungerade. Rättvist mot första låten? Njae.

Apropå appen så borde man ju man ju kunna rösta även från utlandet om man vill. Men ingen orkar väl lägga ner den energin.

Nåja. I morgon är det glömt även om det står på löpsedlarna. Själv skall jag vara golvläggare, ekonom och simtränare i morgon.

God natt 🙂

*) Lyssna på Perssons eminenta låt ”Sångare utan orsak” så förstår ni vad jag menar.

Streamline stående

Mål: Streamline på korrekt sätt

Denna övning är för mindre simmare och nybörjare, men även för andra simmare kan den vara bra att göra till exempel i samband med uppvärmning.

Simmaren sträcker sig i streamline stående på golvet. Viktigt att träna på hur det känns. Händerna skall ligga ovanpå varandra (man kan haka i den undre handen med den övre handens tumme om man vill). Armarna skall vara sträckta. Överarmarna skall vara ungefär vid öronen. Då har man både armar och huvud korrekt. Ställer man sig med ryggen mot en vägg skall man vara så rak som möjligt så att så mycket av kroppen som möjligt rör väggen.

Mindre simmare är det bra att tipsa om att de skall hålla för öronen med armarna. De tenderar ofta till att hålla upp huvudet och titta framåt. Blicken skall vid streamline vara riktad ca 90 grader från kroppens längdriktining alltså rakt mot botten om man gör den i magläge eller rakt fram om man gör den stående.

Streamline är en viktig grundposition i alla simsätt.

Kraften och debatten

Jag älskar att diskutera och debattera med kloka människor. Många ämnen, inte minst tekniska är omhuldade med nästan religiösa människor som är anhängare av ditten eller datten. Helt okej, det stör mig inte, det är som sagt kul att debattera och det är bra att man får göra det. Tror jag …

En sak som jag funderar på är vad som driver detta. Mig själv inkluderat. Jag har varit där många gånger. Kraften. Var kommer den ifrån? Jag är som bekant förespråkare för fri programvara och har debatterat detta ämne flitigt genom åren. Jag använder fri programvara och kan inte tänka mig något annat. Men ärligt, jag bryr mig inte om ifall du gör det eller ej. Ändå skulle jag kunna debattera detta ämne med dig timme ut och timme in och tycka det var kul under tiden. Varför? Vad får mig och andra att orka? Ingen aning, men den är stor den kraften. Tänk om man kunde kanalisera den på något annat?

Visst finns det incitament för att övertala andra. Det gäller kanske framför allt politiker som ju har det som profession, men även andra vinner så klart på att övertala andra. Till exempel med fri programvara så vinner ju jag på att fler använder det så det blir mer accepterat i samhället, men kan den vinningen väga upp engagemanget? Knappast. Ändå kan man i en debatt bli så fylld av energi att man nästan kokar. Detta över många gånger triviala saker som ”Min vadsomhelst är bättre än din vadsomhelst”.

Jag tror alla känner igen denna kraft. Den som får en att koka när man blir emotsagd eller när den man debatterar med medvetet eller mot sin vilja inte förstår eller accepterar ens argument. Jag jag skriver koka menar jag det på ett positivt sätt, det är en angenäm kraft. I alla fall upplever jag den så.

Tänk om man kunde framkalla denna kraft när man skall städa hemmet, jobba med något trist eller göra något annat som är nyttigt. Tänk vad man skulle kunna åstadkomma. Men då är kraften som bortblåst. Var är den? Kan man framkalla den?

Som kreativ programmerare och säkert även i andra jobb eller intressen kan man komma i ”zonen”, när man har kontroll över allt och kreativiteten flödar. Tiden rusar och alla problem är överblickbara. Detta är något annat, den återkommer jag till. Denna känsla skulle jag också vilja kalla fram vid behov, men det går inte heller. Men den är inte lika energiladdad som den kraft jag skriver om i detta blogginlägg.

Det som är häftigt med kraften jag beskriver är att leka med tanken på vad mänskligheten skulle kunna åstadkomma om alla använde denna kraft när den nu vill komma på att driva saker framåt istället för att debattera meningslösheter. Men för att alla skall kunna dra åt samma håll måste man börja med att komma överens. Och en bra början på att komma överens är ju en debatt. Och det är ju just då kraften kommer. Dessutom är det ju kul att debattera med kloka människor.

Det blir nog bra det här!