Skicka mer brev

Jag brukar på skoj säga att helger är så sköna för då kan man jobba utan att telefonen ringer. Detta har på senare tid blivit mindre och mindre skoj och mer och mer verklighetsanknutet.

Kunder, kompisar, familj, journalister, försäljare, studenter, samarbetssökande och andra som ringer mig hela dagarna. Tack för ert intresse, jag uppskattar det från er alla*! Men det börjar bli ohållbart. Idag har jag lagt undan telefonen då den ringde säkert 15 gånger före lunch. Ingen talade in något meddelande så jag antar att det inte var så viktigt. Sen har jag en sprängande huvudvärk också vilket kanske inte gör situationen bättre.

Jag har mycket att göra. Just nu sitter jag i ett projekt med en viktig kund (där vi dessutom börjar ligga efter) och telefonen stjäl min uppmärksamhet hela tiden. Jag vet inte hur många timmar på en dag som går åt till att tala i telefon men det är mer än vad som är rimligt. Det värsta är att jag inte vet om det som samtalet skall handla om är viktigt eller inte.

Det är absolut inte så att jag inte vill tala med er. Det vill jag, ni är alla väldigt viktiga för mig. Men det är svårt att vara produktiv och driva saker framåt när man blir avbruten hela tiden.

Jag föreslår att den som vill ha tag i mig i första hand skickar ett e-brev. Ofta får man svar snabbare (och bättre) på det sättet än via telefon. Att ta ett ärende via e-post är för mig mycket fördelaktigt av flera olika skäl.

 • Jag kan bearbeta inkomna brev när det passar naturligt i mitt arbete (och det gör det ofta)
 • När jag ser ett brev kan jag göra en snabb bedömning om hur pass prioriterat det är
 • När jag svarar kan jag samtidigt kolla fakta och svara på ett genomtänkt sätt
 • Jag kan utan problem svara mitt i natten
 • Jag (och du) får konversationen dokumenterad så man kan följa upp den på ett effektivt sätt

Men om det är bråttom och man verkligen behöver nå mig precis just nu? Ja, i värsta fall är väl telefonen ett bra sätt, annars rekommenderar jag, av samma skäl som ovan, att man skickar ett SMS eller använder detta formulär. Man kan även nå mig via XMPP på adressen marcus@jabber.rejas.se men den är nästan lika störande som telefonen så jag ber er acceptera om det står att jag är upptagen men om det är superakut så skicka i alla fall.

Vill du tala med mig personligen i telefon så är ett sätt som fungerar bra för mig att skicka ett e-brev (eller SMS) med information om vad du vill tala om och be mig ringa upp. Eftersom alla ringer till mig är min telefonräkning nära noll, men det kan vi väl ändra på, eller hur? 🙂

*) Vissa försäljare kanske är undantagna från min uppskattning men förstår att de gör sitt jobb. Eftersom min telefon tillhör ett företag går det såvitt jag vet inte att hindra försäljare från att ringa heller. Dock tar försäljarna bara en väldigt liten del av min tid.

5 reaktioner på ”Skicka mer brev”

 1. ”Jag brukar på skoj säga att helger är så sköna för då kan man jobba utan att telefonen ringer.”

  Det är så sant som det är skrivet! Jag testade jobba 12-21 ett tag, fungerade väldigt bra för att få saker gjorda. Dock var det inte så bra ur support-synpunkt så jag fick gå tillbaka till lite mer normala arbetstider.

 2. Det värsta är när människor ringer och stör med ”en kort fråga”. För dom är det en kort fråga men för den som tar emot samtalet handlar det om en avbrott i koncentration – och det kan ta lång tid innan man hittar tillbaka…

  Vad gäller försäljare så förstår jag att de gör sitt jobb men vissa verkar inte fatta när man säger att man inte är intresserad.

  Känner mig lite gnällig idag 🙂

 3. Du är inte ensam om detta problem! Det finns en baksida av de sjunkande telefonikostnaderna…

 4. Angående säljarna så gör jag så här. Jag svarar och avbryter dem så fort de börjar med sin första salva. Sedan sparar jag numret (de använder nästan aldrig dolda nummer) under ”säljare – xxx” i min telefon. Ringer de sedan olämpligt så låter jag bli att svara och har inte det minsta dåligt samvete för det.

  Men så fort de ringer vid ett något så när lämpligt tillfälle så svarar jag och avböjer, annars ringer de om och om igen. De ringer alltid ganska få signaler och lämnar aldrig ett meddelande.

  Är det någon som ringer dig om och om igen från ett nummer som inte finns listat så kolla på denna sida, där listas säljarnas nummer.

 5. Jag håller med Mathias Klang om att avbrottet i koncentration är det värsta. Det är extremt jobbigt och tar mycket tid. Värst är det när man just hittat tillbaka i sitt projekt och det ringer igen …

Kommentarer är stängda.