”Gratis inte gott nog”

Rubriken på denna postning pryder idag ComputerSweden.

Artikeln som den refererar till handlar om hur skolorna ratat ”gratisprogrammet” Openoffice. Bland annat för att motståndet hos lärarna varit stort. Jag tycker inte det är konstigt alls att skolorna och lärarna ratar programmet som erbjuds dem som ett ”gratisprogram”. Klart att de tycker det är jobbigt att anstränga sig och lära sig något nytt och besvärligt bara för att det är gratis. De ser det som en försämring av deras arbetsmiljö. Klart att de inte ens vill testa eller se vad det är, det är inte deras pengar men det blir deras besvär. Och så vidare … Jag blir trött.

Som vanligt är det bara priset det fokuseras på. Jag skulle bli vansinnig om min chef (om hon fanns) kom och sade åt mig att för att spara måste du nu använda den här gratis-stolen istället för din dyra kontorsstol. Det kommer att innebära lite problem för dig, du måste lära dig den nya stolen, som inte alls är lika skön som den gamla, och den kanske kommer att bråka med dig ett par gånger om dagen, men tänk på att den är gratis. Jag skulle inte se åt den nya stolen, och togs den in mot min vilja skulle jag gå därifrån.

Om chefen berättade att min nya stol hade helt andra egenskaper än den gamla, till exempel att den värnar om min personliga integritet genom att den utvecklats helt öppet, min nuvarande stol har visst ett spionsystem som ingen kännt till tidigare som läser min e-post. Vidare om chefen berättat att den nya stolen är betydligt säkrare än min nuvarande, min nuvarande skickar iväg mina kreditkortsnummer till en porrsajt om jag har plånboken i bakfickan när jag jobbar, så hade jag säkert tagit den nya stolen, trots att den kräver lite av mig.

Min poäng är, som vanligt får jag nog tillägga, att man inte skall fokusera på priset. Priset ger inte fri programvara någon fördel, tvärt om, det är till en stor nackdel iband.

Tänk på det!

Uppföljning på ”Fri programvara och pris”

Som jag skrev för några dagar sedan så bör man akta sig för att prata om pri programvara och pris. Att framhäva den som något billighetsalternativ gynnar inte fri programvara i längden och är ett argument som lätt kan slå tillbaka och som kan tillintetgöras enkelt av konkurrensen.

I vissa fall blir fri programvara dyrare inledningsvis. Det är inga problem. I går på ett styrelsemöte i Svenska Linuxföreningen hade vi en intressant brainstorming. Jag sade att det är allmänt känt att kvalitet kostar inledningsvis men lönar sig i längden. Det känner de flesta till. Så vill jag att fri programvara skall uppfattas, för det är den värd.

Flytta data är jobbigt …

Just nu sitter jag väldigt frustrerad och tittar på en server. Bredvid mig ligger diskarna med alla mina data på. Problemet är att jag bytt diskar i en av våra servrar här på kontoret, det är den server som jag normalt jobbar på. Problemet är att de nya och gamla diskarna inte får plats i maskinen samtidigt. Just nu håller jag på att kopiera en disk för bakup och har fått tagit ur de diskar som håller mina filer. Jag kan inte göra någonting alls nu i proncip annat än att vänta …

Undrar om det finns något kul att surfa till …. 🙂

Fri programvara och pris

En deltagare på kursen ”Fri och öppen programvara” ställde frågan hur man kan ändra folks inställnig till fri prgramvara. Jag tror att det är en fråga om pris och svarade så här:

Hej!

Ett långt och intressant inlägg. Jag skall försöka förklara ett sätt på vilket jag tror man kan ändra folks inställning. Detta inlägg är inte fakta utan mina egna funderingar.

Jag tror att ditt problem och många andras är att de fokuserar på pris. Väldigt få (ingen?) av oss som använder fri programvara använder det för att det är billigt. Vi använder det av ideologiska skäl, för att det i många fall är tekniskt överlägset, för att det är stabila produkter, för att det är säkrare eller för att det är roligt. Det finns säkert andra skäl också, men så fort vi skall övertyga någon annan så nämner många priset som den största fördelen. Varför? Jag tror att det gör att många blir mindre intresserade.

Det är klart att företagsledningar och liknande vill höra att det är billigare, men det är inte lika viktigt som många tror. Flera som har migrerat har gjort det för att till exempel prestanda och säkerhet har höjts.

Användarna vill definitivt inte höra att det är billigare, då får de en negativ inställning direkt. Varför inte berätta för dem med vilka fördelar det innebär. Detta tror jag är huvudproblemet med Davids Office-användare. Lyft fram de andra fördelarna istället. Det är djupt rotat i oss att ”man får vad man betalar för” är det billigt (gratis) så är det dåligt. Kommer detta billiga dessutom uppifrån i företaget så är det riktigt synd om oss.

En annan nackdel med att konkurrera med priset är att det är svårt (omöjligt) för oss att påverka och samtidigt väldigt lätt för konkurrenterna att påverka. Hänger vi upp en insäljning på priset finns risken att konkurrenten helt plötsligt sänker priset med 99% och helt plötsligt blir billigare, då har vi inget kvar.

Använder man andra argument är förutsättningarna tvärt om, till vår fördel. Konkurrenten kan inte konkurrera med öppenhet, minskade inlåsningseffekter, högre säkerhet med mera och visa på att det ger besparingar i längden.

Skulle konkurrenten sänka priset med 99% och vi konkurrerar med andra saker får det minskad betydelse, kanske det till och med blir så att den fria progamvaran initialt blir lita dyrare, vilket man sparar in med råge längre fram, så bör användarna också få reda på det naturligtvis.

Hemma på kontoret igen.

Så var man hemma på kontoret igen efter en väldigt bra semester i Göteborg och längs bohuskusten.

Efter inledningen med Träff 2005 dröjde vi oss kvar i Göteborg några dagar och passade på att strosa runt i staden och att gå på Liseberg. Det var en väldigt trevlig stad.

Vi tog sedan en liten omväg hem och fortsatte norrut längs bohuskusten och passade på att besöka både Marstrand, Smögen och Hunnebostrand (tack Fredrik för mat, husrum och trevligt sällskap).

Nu sitter jag alltså åter på kontoret, med 29 grader i skuggan utanför fönstret och närmare 100 obesvarade e-brev. Jag tror jag skiter i breven för tillfället och ger mig ut i solen i stället. Ingen kan väl andå vara så dum att de sitter och väntar på brev från mig när det är så fint väder ute?

Nu går jag och badar!

Träff 2005 är över

Jag tror att succé är en bra sommanfattning på det hela. Allt fungerade som det var tänkt och jag tror att alla blev nöjda. David Pettersson och Dario Lopez-Kästen gjorde kanonjobb som arrangörer. David var dessutom en väldigt bra moderator.

Föreläsningarna var alla bra (jag missade tyvärr en då jag var och handlade). Min favorit var Anders Karlsson från MySQL, skönare snubbe får man leta efter. Även Henrik Sandklef från fsfe gav en bra och personlig föreläsning även om jag visste vad han skulle säga. Novell och RedHat var också bra, men inget extraordinärt. De lovade dock att hjälpa föreningen i framtiden, vilket kan bli bra.

De största behållningen är dock att fått träffa alla (jag missade dock några i mitt stressade, förrirrade tillstånd).

Nu skall jag ha lite semester. Jag är fortfarande kvar i Göteborg.

Att skriva detta på min palm tog cirka 40 minuter, inkl stavfel.

Godnatt