Microsoft vill att OpenXML snabb-behandlas av ISO

Förra året godkände ISO dokumentformatet Open Document Format (ODF) som en standard för digitala dokument. ODF är ett XML-baserat dokumentformat som bland annat används som standard i OpenOffice.

Microsoft har ett eget format som de kallar OpenXML som idag inte är en ISO-standard, det är dock en standard enligt ECMA, som är en branschorganisation för digitala och elektroniska standarder. Specifikationen på OpenXML är på cirka 6000 sidor. Det finns en lättläst sammanfattning.

ECMA vidarebefordrar standarder för att standardiseras även i andra organisationer, till exempel ISO. Nu vill Microsoft att detta snabb-behandlas hos ISO för att snabbt bli en standard. Men det kan inte vara lätt att snabb-behandla ett dokument på 6000 sidor. Det tar tid att noggrant studera så mycket information. Vidare finns det redan en ISO-standard för dokument (ISO/IEC 26300:2006) och dessutom finns det flera andra oklarheter kring OpenXML.

Georg Greve uppmanar i sin blogg till att skriva ett brev och protestera mot att detta snabb-behandlas av ISO, och att det inte borde bli en standard alls.

Detta skrevs snabbt, så jag ber om ursäkt för stavfelen. Kommentera gärna, jag kan få anledning att uppdatera denna postning.

2 reaktioner på ”Microsoft vill att OpenXML snabb-behandlas av ISO”

Kommentarer är stängda.