Solidaritetshuset och fri programvara

Igår var jag och träffade Jocke Sundqvist från Internationella Arbetslag och Arwid Lund från VärldsbiblioteketSolidaritetsrörelsens Hus på Söder i Stockholm. Jocke hade kontaktat mig för att tala om en satsning på fri programvara som de har på gång.

Jag åkte dit utan att egentligen veta vad de skulle göra och vad de ville att jag skulle göra. Jag skulle dock bli glatt överraskad av deras idéer och vad nöjd på bussen hem (där jag för övrigt läste en uppsats av Arwid som bland annat handlar en del om licenser och fri information).

Tillbaka till mötet och vad de vill göra. De vill sprida kunskapen om fri programvara i Solidaritetshuset och vidare runt i världen. Låter det bekant? Jodå, inget unikt i detta, men läs vidare. De har fått ett litet rum med 6 datorarbetsplatser att tillgå under 2007. Rummet är inte stort men det skall gå bra att använda. I denna lilla labbsal kommer de att installera datorerna med fri programvara och sedan är planen att hålla kurser i denna lokal och att ställa den till förfogande för kurser/studiecirklar relaterade till fri programvara.

Ett av deras konkreta mål är att sprida kunskapen om fri programvara, och ta bort rädsla och fördomar mot den, i Solidaritetshuset där många jobbar med bistånd och hjälp till tredje världen. De ser labbsalen som en resurs där de kan utbilda och demonstrera att det verkligen finns fri programvara och att den fungerar.

De jobbar också med fri information och har en hylla i biblioteket med rubriken ”Digital Solidaritet”, där man hittar böcker med information om fri programvara blandat med rena fackböcker om till exempel Gimp. Här hittar man till exempel titlar av Lawrence Lessig och ”vår” Mathias Klang.

Just nu är detta i sin linda och de letar efter ledare till de olika kurser som de hoppas skall hållas i lokalen. Men de har en aggresiv tidsplan så vi hoppas få höra mer inom kort. Det kommer mer information när detta har tagit med fart.

Jag tycker att projektet är väldigt lovvärt och hoppas att det tar bra fart och att de lyckas med sina mål. Jag ser gärna att fler gör liknande satsningar runt om i Sverige.

Jag vill också gärna lyfta fram Rasmus Sundmalm och grabbarna på PixelPalace som också jobbar med att sprida information om fri programvara omkring sig på ett konkret och bra sätt.