I tisdags var jag på Richard Stallmans föreläsning på KTH i Stockholm. Föreläsningen gav kanske inte mig något eftersom jag hört den förut, men det är alltid roligt att lyssna på Richard eftersom han är en grymt bra talare. Han talar med en lugn enkel engelska som alla förstår. Vi fick in ganska mycket intresseanmälningar till FSFE och FSF samt sålde alla pins och vad vi hade med på ett litet kick. Synd att vi inte hade mer.
Richard talade först om hur han startade GNU och varför. Han talade om de fyra friheterna, om GNU/Linux och annat intressant. Som vanligt tror jag att hans budskap kom fram. Han hade två tillägg till sitt tal som han inte alltid har med och det berörde hur fri programvara kommer att påverka utbildning och arbete. Dessa anföranden var lite korta och jag skulle gärna ha sett dem utvecklas lite mer. Jag är säker på att andra kommer att referera hans föreläsning så jag låter det vara.
Efter föreläsningen träffades Richard, jag, Martin Ekelöf och Daniel Lundh från Unionen och Torbjörn Granlund, en GNU hacker sedan många år, på Rolfs Kök i centrala Stockholm för att äta middag. Middagen var mycket trevlig och maten var fantastisk. Rolfs kök har Bib Gourmand-betyg i Guide Michelin och maten smakade verkligen bra.
Under middagen talade vi en hel del om mat (jag försökte hänga på men i ärlighetens namn förstod jag inte allt av menyn) men vi pratade så klart även om fri programvara. Alla var lite trötta och Richard tog då och då fram sin dator och bashade iväg lite på tangentbordet. Det är hans sätt att jobba och jag har sett det förr. Med tanke på hur effektiv han är och hur mycket han gör antar jag att man får ursäkta honom för det. Vi talade lite om att man inte skall tala om pris. Detta brukar jag tjata massor om, men det var Richard som tog upp det denna gång.
Vi talade även lite om Microsofts utspel som jag uttalade mig om i slutet på veckan och Richard anser att om dokumenten publiceras öppet utan att man ingår något avtal för att få ta del av dem så är det inte så farligt. De kan inte lägga på restriktioner i efterhand. Om de å andra sidan kräver att man registrerar sig och ingår någon typ av avtal för att ta del av informationen så är läget precis som innan och allt är ett PR-jippo.
Microsofts utspel kanske jag får anledning att återkomma till. Det mesta som kan sägas är nog redan sagt. Något som är betydligt mer spännande just nu är ju det Ballot Resolution Meeting (BRM) som pågår i Geneve angående OOXML. Det kommer att avslutas i morgon och sedan dröjer det en månad tills den slutgiltiga omröstningen. Av någon anledning tror jag att detta BRM och Microsofts utspel inte kommer samtidigt av en slump ….