Jobba med fri programvara

Jag svämmar över med jobb och behöver hjälp!

Vill du jobba med fri programvara i ett företag där inget är hugget i sten och du får mycket frihet (inte bara i datorn). För närvarande är några av uppgifterna bundna till Norrtälje-Stockholmsområdet så någon från dessa trakter skulle vara bäst. De dagar du inte är ute hos kund kan du jobba på kontoret i Norrtälje eller på valfri plats.

Jag anställer gärna, men allra bäst är om du kan jobba på konsultbasis.

Se gärna på vår hemsida.

LSB 4 och diskussioner däromkring

Jag har läst på ett flertal ställen [1][2][3] på webben om LSB 4.0 som skall stoppa splittringen inom GNU/Linuxdistributörerna.

För det första ser jag inte den påstådda splittringen som något problem. Jag ser det som en positiv mångfald där flera distributörer tar hand om sina användare.

Det som får mig att skriva detta är att när jag läser kommentarer och liknande så verkar det som om många missat den styrka som finns i fri programvara vad gäller spridning av den. I någon av artiklarna står det att det är betungande för utvecklarna att anpassa sina program till flera olika distributioner. Detta förbiser helt det sätt på vilket de flesta fria program sprids.

Så här fungerar det. Någon eller några skriver och underhåller programmet. Det är det de kan bra och det är det de fokuserar på. De som skapar distributionerna tar programmet, verifierar det och ser till att paketera det till sitt system och ser till att det inte orsakar konflikter med något annat i systemet och att det är lätt att installera och ta bort. På så sätt kan distributören ta ansvar för programmet och användarna har ett ställe där de kan installera den programvara de vill ha.

Det här med att ladda hem program från olika programtillverkare till höger och vänster det är något man gör i den icke-fria världen där man inte kan dela på ansvaret på det sätt som man gör i den fria. Använder man GNU/Linux har man mycket att vinna på att installera allt via sin distributör och på så sätt vara säkert på att allt fungerar bra ihop och att man kan uppdatera hela sitt system på ett och samma ställe.

Men är inte LSB bra då? -Jo, det tycker jag. Standarden gör det lättare för distributörerna att portera och paketera programmen till sina respektive system. Det gör det också enklare om man vill ta ett program från programtillverkaren direkt om det till exempel inte finns i den distribution man använder eller man vill ha den senaste versionen eller kanske till och med förhandsverisonen av nästa.

Jag tycker däremot inte att saker som vilket paketformat som skall användas och så skall vara med i LSB eftersom det valet borde ligga på distributören.

Med mitt resonemang skulle man nästan kunna vända på det och säga att splittringen (som är positiv) faktiskt underlättas med LSB.

Några som verkligen har stor nytta av LSB är de som skapar icke-fria program till fria system. Dessa program kan inte distributörerna i de flesta fall inte ta ansvar för så de måste leveras av programtillverkaren. Men då har vi ju den problematiken som följer med icke-fria program att göra i alla fall så det kan väl knappast ses som positivt …

Åska

Igår åskade det utan h**vete.

Vädret var bra, men det syntes ju på himlen att det skulle börja åska och regna. Jag drog fram grillen och passade på att grilla (kanske sista gången i sommar). Grillade och njöt av en pilsner, eller var det två, i värmen. Härligt.

När vi skulle äta föreslog jag att vi skulle sitta ute under taket och äta och titta på blixtarna och lyssna på regnet. Det hade inte börjat regna ännu, men det var inget tvivel om att det var på väg.

När vi nästan ätit klart började de regna. Först lugnt och mysigt, sedan mer och mer. När det även började båsa och åska lev det mindre trevligt så vi gick in. Barnen tyckte det var lite otrevligt men än så länge tyckte jag det var mysigt.

Vi stod inne i matrummet och tittade på regnet. Jag hade Albin i knät för han tyckte det var läskigt. Plötsligt smäller det till och jag ser en ljusbåge mellan elementen. Sedan smäller det några gånger till och det sprakar i alla eluttag i huset. Vi står mitt i hallen och lyssnar. Nu tycker inte ens jag att det är trevligt längre. Ett larm börjar låta. När vi förvissat oss om att det inte var några av våra leksaker som låter gissar jag att det är ett billarm som gått på grund av vigrationerna. Det skakar nämligen klart märkbart när det smäller. Fönstrerna skallrar och förstärker effekten ytterligare.

När kontakterna sprakar börjar jag bli glad att vi dragit ur en del elektriska prylar. Normalt brukar jag vara väldigt kaxig eftersom det inte brukar hända något …

Av det som var inkopplat gick ett ADSL-modem och en liten skrivarserver (en sån där pytteliten) sönder. Jag är imponerad över att de små ethernet över elnät pryttlarna som var inkopplade klarade sig.

Senare får vi veta att larmet som tjöt var grannens inbrottslarm söm tjöt när deras hus blev helt strömlöst. Dosan där man slår in koden var helt svart (som jag förstod det av sot).

Några hus längre ned på gatan slog blixten ned i taknocken och huset började brinna. Brandkåren var snabbt på plats och kunde enkelt släcka branden. Vad man kan se idag så är det brandskadat på väggen och tegelpannor som är krossade. Om inte brandkåren sprutat väldigt mycket vatten så har det nog gått bra med deras hus som tur är.

Efteråt har jag funderat på blixten i matrummet. Jag är ganska säker på att den gick mellan el-radiatorerna. Men när jag tänker på det så är det inte så troligt. Det jag kan komma på är att det ena elementet måste vara dåligt jordat och att strömmen hoppat från det till det andra. Kan också vara så att jag såg fel, men blixtrade gjorde det utan tvekan – ordentligt. Någon som har någon teori?

Jag brukar gilla åska, det är mysigt. Men igår var det för mycket. Vi höll i alla fall skenet uppe och skojade med våra barn under tiden så jag hoppas att även de kommer att tycka att åska är mysigt i framtiden.

IDG: Novell forkar OpenOffice

Enligt en artikel på IDG så skall Novell skapa en fork av OpenOffice. Det rör sig enligt artikeln om att Sun inte är villiga att ta emot kod av utvecklarna på bland annat Novell. Det som retar dem är att Sun vill ha upphovsrätten på det som läggs in i OpenOffice.

Att man aggregerar upphovsrätt på det sätt som Sun gör är inget konstigt. Det görs i massor av projekt. Ett exempel som ligger nära till hands är MySQL.

Naturligtvis är det tråkigt när man inte kan komma överens i ett projekt som är så viktigt som OpenOffice. Som vissa kanske vet så har det varit lite problem tidigare då till exempel en version blev utan svensk översättning till vissa plattformar.

En fork är inte heller något konstigt. Det finns flera fall där en fork i slutändan blivit något mycket positivt. Det är ett verktyg som man relativt enkelt kan ta till vid sådana här situationer när vi diskuterar fri programvara som OpenOffice.

Det är viktigt att man aggregerar upphovsrätten på det sätt som Sun gör vilket också är väldigt vanligt. Detta är (i praktiken) ett krav för att man senare skall kunna byta, lägga till eller ta bort licencer. Det öppnar även för Sun att sälja produkten med andra licenser vilket kanske retar vissa.

Det bästa vore naturligtivs om man aggregerade upphovsrätten till en oberoende organisation som delar intressenternas intressen. Till exempel gör FSF det.

Observera att oavsett vad som händer kommer koden att vara fri. Sun behöller samlad upphovsrätt och eventuella forkar kommer att ha upphovrätten hos olika bidragare (där Sun är en av dem).

PS. Jag är tillbaka från semestern nu … :-/