IDG: Novell forkar OpenOffice

Enligt en artikel på IDG så skall Novell skapa en fork av OpenOffice. Det rör sig enligt artikeln om att Sun inte är villiga att ta emot kod av utvecklarna på bland annat Novell. Det som retar dem är att Sun vill ha upphovsrätten på det som läggs in i OpenOffice.

Att man aggregerar upphovsrätt på det sätt som Sun gör är inget konstigt. Det görs i massor av projekt. Ett exempel som ligger nära till hands är MySQL.

Naturligtvis är det tråkigt när man inte kan komma överens i ett projekt som är så viktigt som OpenOffice. Som vissa kanske vet så har det varit lite problem tidigare då till exempel en version blev utan svensk översättning till vissa plattformar.

En fork är inte heller något konstigt. Det finns flera fall där en fork i slutändan blivit något mycket positivt. Det är ett verktyg som man relativt enkelt kan ta till vid sådana här situationer när vi diskuterar fri programvara som OpenOffice.

Det är viktigt att man aggregerar upphovsrätten på det sätt som Sun gör vilket också är väldigt vanligt. Detta är (i praktiken) ett krav för att man senare skall kunna byta, lägga till eller ta bort licencer. Det öppnar även för Sun att sälja produkten med andra licenser vilket kanske retar vissa.

Det bästa vore naturligtivs om man aggregerade upphovsrätten till en oberoende organisation som delar intressenternas intressen. Till exempel gör FSF det.

Observera att oavsett vad som händer kommer koden att vara fri. Sun behöller samlad upphovsrätt och eventuella forkar kommer att ha upphovrätten hos olika bidragare (där Sun är en av dem).

PS. Jag är tillbaka från semestern nu … :-/