Updatera SUSE, inte lätt!

Först och främst får jag hoppas att någon som är instatt i SUSE läser detta och kan upplysa mig om att jag har fel.

Jag använder Debian GNU/Linux på alla våra servrar och även på våra kunders. I dagsläget är det 19 interna och ett 40-tal ute hos kunder. En av våra kunder använder dock SUSE vilket naturligtvis är helt okej även det.

Idag fick jag uppdraget att uppdatera en SUSE-server från SLES9 till SLES10. Eftersom jag är van med Debian svarade jag: ”enkelt, det fixar vi på en gång”. Loggade in på maskinen och började mecka i Yast. Gick bet. Googlade och hittade denna sida. Där står bland annat att man måste uppgradera servern off-line och boota från installationsmedia. Det står också ”Do not use YaST’s System Update module to upgrade to SLES 10”. Tack för den.

Det går alltså inte (åtminstone inte uppenbart) att uppgradera SUSE utan att stoppa en CD-skiva i maskinen. Tur att jag kör Debian. Skulle ta mig enormt lång tid och många mil att boka tid i serverhallar och ta mig runt halva Sverige för att komma till mina servrar. Installationsmedia förresten. Jag vet inte ens om jag har CD-läsare på alla mina servrar, normalt behöver man ju ingen sådan.

Nu hoppas jag att någon som kan SUSE skriver till mig och ger lite tips på hur man gör för att uppgradera SLES 9 till SLES 10 utan att besöka servarna. Det måste ju gå, eller hur?