Microsoft, Novell och patent

Mikael Sundmark skriver på sin blogg om under rubirken Microsoft & Novell samarbetar… om samarbetet mellan Microsoft och Novell. Det går inte att missa detta samarbete eftersom det nämns nästan överallt.

Jag har länge sagt att jag välkomnar Microsoft i rörelsen kring fri programvara så länge de följer reglerna. Från början när jag läste om denna affär var jag också positiv. Men det finns saker i den som minst sagt oroar.

I Computer Sweden kan man läsa att Microsoft i och med detta lovar att inte stämma Novells kunder. Stop! Det låter som någon typ av beskyddarverksamhet tycker jag. Båda företagen viftar med sina enorma patentportföljer och gör ingen hemlighet av det heller. I samma artikel kan man läsa ett citat av Ulf Alvarsson på Microsoft som säger: ”Vi investerar pengar i patent och använder vår patentportfölj för att komma överens med andra företag. Patenten blir en del av affärsrelationerna, vårt agerande bygger på gamla principer”. Det låter lite konstigt tycker jag. Om man använder patenten för att komma överens, hur blir det då när man skall komma överens med någon som inte har ett enda patent?

Nåväl, vad som verkligen skrämmer mig är det att Microsoft nu i och med detta skyddar Novells kunder från att bli stämda (låter sjukt eller hur?). Microsoft är också öppna för fler samarbeten av samma typ. Vilket leder till företag ställs inför valet att inleda ett samarbete med Microsoft eller riskera att sina kunder blir stämda av dem. Detta är inget som har med fri programvara att göra på något sätt utan det gäller alla producenter av programvara (sluten såväl som öppen) som inte har en patentportfölj som kan mäta sig med Microsofts.

Skall man se något positivt med detta är det väl att hjälpa folk att inse vad dumt det är med mjukvarupatent.

Jag är ingen expert på patentfrågor, snälla rätta mig någon och säg att jag är ute och cyklar …