Recension – Öppen källkod i Sverige av Monika Orski

Jag har läst boken Öppen Källkod i Sverige med undertiteln ”Beprövad teknik och mediahype”, av Monika Orski. Boken är tänkt som en introduktion till fri programvara och en beskrivning av nuläget. Allt med ett svensk perspektiv.

Initiativet är mycket bra. Precis som Orski själv skriver i boken är även jag lite förvånad över att den inte redan finns. Boken är tänkt att kunna läsas av vem som helst som är intresserad och därför har Orski på flera ställen gjort förenklingar. Jag tycker dock att hon kanske förenklar lite väl mycket på vissa ställen. Till exemplet hade kapitlet som utgör introduktionen till fri programvara, som hon kallar ”öppen källkod”, vara lite längre.

Boken behandlar, förutom introduktionen, även ett kort kapitel om hur fri programvara utvecklas och ett om öppna standarder. Båda dessa är korta och ger bara en överblick av dessa ämnen, vilket också förmodligen var meningen. För mig som redan är insatt i dessa frågor ligger behållningen av denna bok i de avsnitt som beskriver läget i Sverige. Jag vet att jag inte tillhör den huvudsakliga målgruppen för boken och har svårt att se hur den uppfattas av någon som inte är insatt alls. Vidare roas jag av Orskis positiva syn på fri programvmara.

I slutet på boken finns en diskussion om trender i framtiden. Orski ser ljust på framtiden och jag kan bara hålla med i det hon skriver.

Sammanfattningsvis kan jag säga att boken har både bra och mindre bra avsnitt. Den är mycket välskriven och lätt att läsa. Boken kan köpas direkt av förlaget.