Efterlysning, fri ersättare till Dropbox

I ett projekt jag jobbar på nu har jag blivit ”tvingad” att frångå min princip att inte använda icke-fri programvara. Det rör sig om en produkt som heter Dropbox. Jag kände inte till den sedan tidigare utan det var en nyhet för mig. Det består av en icke-fri liten demon som man kör som anvädare som synkar en katalog mot en server. Har man denna installerad på flera maskiner så uppdateras så klart alla när man sparar en fil. Man kan lägga till och ta bort filer hur som helst. Den lilla demonen har en ikon i min notifieringsyta och använder Gnomes notifieringssystem för att visa meddelanden när en fil uppdaterats. Så jag ser alltså när någon annan ändrar en fil. Det finns också ett tillägg (som är fri programvara) till Nautilus som gör att man kan se i Nautilus att filerna är uppdaterade. I tjänsten finns också en enklare versionshantering så man kan ta tillbaka en tidigare version av godtycklig fil. Detta finns till GNU/Linux, Mac och Windows.

Enkelheten är maximal. Bara att installera och glömma. Man jobbar precis som vanligt (är man många får man så klart tänka på att inte jobba med samma filer, men det är de flesta vana vid).

Det finns massor av färdiga lösningar för att synkronisera saker. Till exempel använder jag Unison. Det finns ju också flera versionshanteringsprodukter som man kan använda. Men ingen jag sett är så enkel som denna. Någon som vet om det finns något som liknar Dropbox? Det jag vill ha är liknande funktionalitet men där jag kan ha saker på våra egna servrar och att det skall vara fri programvara.

Anyone?

7 reaktioner på ”Efterlysning, fri ersättare till Dropbox”

 1. Montera ett svn repository med autocommit påslaget via webdav som en folder på din dator.

 2. Jerker: Låter precis som en lösning i min smak. Vet du om den gör ”Autoupdate” också. (Jag får söka lite senare …)?

 3. dwa: Tack!

  Det lutar nog åt att jag skriver ett auto[update|add|commit|remove]-skript för SVN i bash. Pimpar man det med lite Zenity och notify-send eller liknande kan det bli rikitigt snyggt.

  Den stora fördelen är att vi har SVN i drift redan, så den sidan blir enkel.

 4. Vi kör subversion för alla företagsfiler + trac så kan man se vad som händer på ett snyggt sätt. För windows finns http://tortoisesvn.tigris.org/ som är en rätt bra klient. Hade en ekonomistudent som inte hade några större problem att köra det.

  Det vore dock roligt med en dropbox-lookalike för svn

 5. > Jerker: Låter precis som en lösning i min smak. Vet du om den gör
  > “Autoupdate” också. (Jag får söka lite senare …)?

  Nja hur skall jag förklara det. Det görs ingen ”Autoupdate” för nar du tittar rakt in i repositoryt så är den operationen meningslös då du alltid ser den senaste versionen i alla fall.
  Man kan med beskriva det som att montera på en disk (NFS eller CIFS) med en versionshanterande bakända.
  Man kan till och med montera i filsystemet med fuse davfs2
  $ mount.davfs http://host/repos /mnt/dav

  Se: http://svnbook.red-bean.com/nightly/en/svn.webdav.autoversioning.html

Kommentarer är stängda.