God Fortsättning

Jag vill börja med att önska er alla en god fortsättning!

2006 var ett bra år för oss som gillar fri programvara. Mycket spännande hände. Två saker som jag vill lyfta fram är att Open Document Format (ODF) blev en formell ISO-standard (ISO/IEC 26300:2006) och att Sun beslutade att släppa Java under GPL. Det hände massor av andra saker, men detta är vad jag kommer ihåg mest.

Att ODF blev en formell standard är viktigt eftersom det nu finns en standard som man kan/bör kräva att olika produkter skall kunna läsa. Microsoft har ett eget format som kanske också kommer att bli en standard men ODF ligger före och hinner förhoppningsvis få ett bra fotfäste. Redan nu har flera myndigheter beslutat att spara sin information i ODF eftersom det är en formell standard. Förhoppningsvis kommer vi att kunna läsa om fler sådana exempel inom kort.

Att Java släpps som GPL är också en viktig sak som är positiv för fri programvara. Det gör det möjligt för distributioner av fri programvara att levereras med Javastöd från början (även andra system har den möjligheten) vilket underlättar mycket för alla som vill kunna köra Javaprogram. Det gör det också enklare för utvecklare av Javaprogram att distribuera sina alster och även att distribuera Java som en del i en helhetslösning. Just att valet föll på GPL är naturligtvis extra viktigt för oss som tycker det är viktigt med Copyleft. Javaforum anordnar en javakonferens, jfokus i slutet på januari som säkerligen till stor del kommer att handa om detta. Jag kommer själv att sitta med i paneldebatten i slutet på konferensen och svara på frågor rörande GPL och fri programvara, så om någon av er som läser detta skall dit och ser mig, kom gärna fram och snacka fri programvara med mig :-).

Detta år börjar jag med att skapa en ny kategori i denna blog, nämligen tips. Tips kommer att innehålla tips rörande användandet av fri programvara och kommer att vara av mer teknisk natur än de inlägg jag oftast skriver. På detta sätt hoppas jag kunna dela med mig av det jag snappat upp under mina år som systemadministratör med mera. Kan jag underlätta arbetet för någon av er någon gång eller bara ge ett tips som kan roa någon för en stund så tycker jag att jag har lyckats. Det kommer att vara varierande svårighet på de olika tipsen.

Ett av mina nyårslöften (jag lovar alltid mig själv en massa saker efter nyår) är att mer aktivt hjälpa användare av fri programvara och varje dag jag jobbar gå in på olika forum och svara på minst ett inlägg av den typen där någon ber om hjälp. Jag har tidigare levt upp till detta men under 2006 blev det för mycket jobb för att vara aktiv på alla forum och e-postlistor. Jag har dock hela tiden hängt med och lyssnat på vad som postats runt om på de olika platserna.

Så vi ses och hörs hela 2007 (och frammåt) här och på andra forum! 🙂

/Marcus

En reaktion på ”God Fortsättning”

Kommentarer är stängda.