Tips: Cluster SSH (cssh)

Har du fler än en Unix-maskin som du administrerar via ssh och inte känner till cssh? I så fall är denna artikel något för dig.

Cssh har under det senaste året blivit en av mina bästa vänner, jag skall presentera mina andra vänner så småningom. Även om den är gjord för att administrera flera identiska maskiner, till exempel noder i ett kluster, så är den väldigt användbar även om man bara har två maskiner. Jag använder den dagligen till 8-14 (går bra med många fler) servrar i stöten och är väldigt nöjd.

I Debian GNU/Linux installerar man cssh med

# apt-get install clusterssh

och man gör på motsvarande sätt i andra distributioner (har inte provat, kommentera gärna om det är något speciellt att tänka på i din distribution).

Själva idén är att man ssh:ar till inte bara en utan flera maskiner samtidigt. Man ser alla terminalfönster och man skriver kommandona i ett separat fönster så kommer det man skriver i alla. Vill man göra något speciellt i ett fönster aktiverar man det och skriver kommandot där.

Detta underlättar naturligtvis arbetet i många fall och även om man kanske inte tror det så är det väldigt användbart även om de maskiner man använder inte är så speciellt lika. Man kan utan problem använda till exempel Vim för att editera en fil på alla maskiner på en och samma gång. Man kan administrera massor av maskiner på samma gång även om man är fast i program som inte är så lätta att skripta, till exempel Yast.

Vill du se det i action så har jag lagt upp ett litet skärmskott här

För att komma igång kan du helt enkelt skriva:

$ cssh server1 server2 server3 ...

men om du vill ta del av cssh’s alla funktioner bör du ta dig tid att läsa manualsidan och skapa en konfigurationsfil. I konfigurationsfilen kan man, till exempel, skapa alias för olika grupper av servrar och dessutom optimera hur fönstren skall radas upp på skärmen. Men detta nöje lämnar jag åt dig.

Som vanligt välkomnar jag kommentarer.

3 reaktioner på ”Tips: Cluster SSH (cssh)”

 1. Cluster SSH är ett riktigt härligt program. Tack ska du ha för tippset!

 2. Då är det väl dags för mig att komma med lite skamlös reklam:

  http://www.debian.st/~victor/?page=projects

  Kolla in C-Term, det som det programmet gör är att skicka alla knapptryckningar genom XSendEvent till vilket fönster som helst, bara trycka ”ctrl-a” och sen klicka på rutan så läggs den till gruppen som ska ta emot dom(vissa terminaler t.ex. blockar xsendevent om man inte utryckligen säger åt den att tillåta det).

 3. Tack Victor!

  Sådan reklam är tillåten! Jag lägger i min att-göra-lista och skall testa så snart jag har tid 🙂

  /Marcus

Kommentarer är stängda.