TechWorld OpenSource: Sun anställer grundaren av Debian [GNU/]Linux

I en artikel på TechWorld, Sun anställer grundaren av Debian Linux, rapporterar Michael Jenselius att Debians grundare Ian Murdock.

Detta är en nyhet i sig men, jag skulle hellre vilja titta på Sun. Sun verkar helt klart ta över platsen som det företag som jobbar med fri programvara på rätt sätt. Tidigare var det Novell som hade denna plats, men nu har helt klart Sun tagit över den. Sun tog ett stort steg med Open Office och ett ännu större när de släppte Java under GPL för en tid sedan. Jag skulle inte bli förvånad om de går samma väg med OpenSolaris, något som också Simon Phipps, Chief Open Source Officer på Sun Microsystems, berättar när jag hade förmånen att träffa honom i januari. Simon Phipps är en väldigt kunnig person väl insatt i GNU-rörelsen som vet hur man för sig med communitun. Att han dessutom får sällskap av Ian Murdock gör inte saken sämre.

Ser jag några risker med detta? Nej, inte direkt. Jag välkomnar företag, stora som små, som vill vara med i communityn så länge det gör det på rätt sätt, vilket Sun verkar göra. Vi får mer fri programvara under GPL vilket är viktigt.

Det finns flera som skriver om detta så klart (det var ett tag sedan det var en nyhet. Till exempel kan man börja med att läsa vad Ian Murdock själv skriver i sin blogg

Jag vill också göra som många andra och önska Murdock lycka till på sitt nya jobb.