Stallmans föreläsning i Göteborg

Nu sitter jag på hotellrummet i Göteborg. Jag har tagit en dusch och skall snart hoppa i säng. Tänkte först bara berätta lite kort om dagens händelser här i Göteborg (detaljer om Stallmans tal kommer jag dock att komma med senare).

Resan gick klockrent. Buss-Buss-Buss-Flyg-Buss allt klaffade exakt. Den enda missen var att jag gick lite vilse i Göteborg, men det får man ta.

Vid 16-snåret kom jag till Draken, en gammal biograf, där föreläsningen skulle vara. Jag hade lovat att hjälpa till med att bära saker och stå i FSFEs monter så det var bra att jag var tidig. Det vad helt sjukt, det var långa köer utanför biografen när jag kom, trots att det var en timme kvar till utsatt tid.

På plats träffade jag Henrik Sandklef, Jonas Öberg, Mathias Klang, Christof Thim och Karl Jonsson som genast satte mig i arbete.

Jag jobbade fram tills föreläsningen började då jag försökte ta mig in i salen för att höra vad som sades. Stallman började sin föreläsning på samma sätt som han börjat många andra och det var i princip inget nytt för mig. Det mesta har man hört förut även om det alltid är trevligt att höra det berättas av en så god talare som Stallman.

Efter halva föredraget växlade han fokus och började tala mer om upphovsrätt och både direkt och indirekt om piratkopiering. Tyvärr missade jag stora delar av föreläsningen eftersom jag sprang och försökte göra mig nyttig under tiden så jag kommer att återkomma till den när jag hört inspelningen. Men jag tycker att Stallman ger piratkopiering allt för mycket erkännande. Men i den frågan lär jag få återkomma. Angående arbetet i montern så sålde vi en massa böcker, pins, t-shirts med mera, mycket mer än jag trodde var rimligt.

Efter föreläsningen packade vi ihop våra saker och Jag, Karl, Christof och Inger begav oss till ett café för lite kaffe. Välbehövligt eftersom jag inte ätit mer än en liten macka på planet.

Vid 22-tiden(!) vad det dags att äta middag. Med på middagen var vi som fikade, Richard Stallman, Jonas, Henrik och Johan Schiff (mp) samt en mystisk läkare/musiker och en kille till som jag tyvärr inte kan namnet på. Middagen var mycket trevlig med prat om fri programvara och mycket annat. Kan nämna att vi åt husmanskost trots den sena middagstiden. 🙂

Jag fick eskort av Henrik till mitt hotell efter middagen, vilket var en väldig tur, annars har jag säkerligen irrat på Göteborgs gator fortfarande.