Spammarna hittar det mesta

För ungefär en månad sedan hackade jag ihop en tjänst som heter feed42.se (Jag valde det namnet före feed24).

Nu skapas nyhetssamlingar varje dag fulla med spam. Jag är imponerad över hur spammarna kan hitta dit så himla fort. Jag har aldrig gjort reklam för Feed42 mer än att nämna det här på min blogg och på några föreläsningar jag hållit. Den har inte mycket trafik precis …

Något som också förbryllar mig är att spammarna använder väl valda namn på sina samlingar. Detta får mig att tro att de kommer från Sverige eller åtminstone talar svenska. Tjänsten är idag helt på svenska. IP-adresserna säger inget, de kommer slumpvis från USA, Ryssland, Polen och andra länder. Eftersom spammaren alltid lägger upp en bunt samlingar på samma gång men från olika ip-adresser verkar det som om spammaren använder en anonymitetstjänst eller ett nät av zombier. Det verkar i alla fall vara mycket besvär för en liten publik.

Jag får nu lägga in ett filter som gör att man inte kan skapa samlingar med url:er i de fält som är synliga. Eventuellt får jag lägga in Capchas också (vilket vi tvingats göra på Rejås Datakonsults hemsida), men i dagsläget är det förmodligen verklöst eftersom det av de ord som väljs verkar vara så att spammaren eller spammarna lägger in länkarna manuellt. Som sagt, mycket jobb för en liten publik.