Krutröken lägger sig över OOXML-fältet

Slaget har stått. Omröstningen gjordes som bekant i helgen men resultatet har dragit ut på tiden. ISO kommer, som det ser ut, att godkänna OOXML även om de inte publicerat resultatet ännu.

Enligt en postning på OpenDocSocietys announcelista (där även hela resultatet lagts ut) ser vi tydligt att OOXML kommer att godkännas som en ISO standard.

Detta var inte oväntat men det har varit oklart in i det sista. Jag tror inte att det kommer att stanna här. Den process som har varit kommer att granskas. ISO och de röstande organen har mycket att göra framöver och kommer att kritiseras hårt. Det är jag övertygad om. Det står klart att det gått konstigt till på flera håll, till exempel har Norge enligt IDG eventuellt lämnat in en protest. Blir det flera protester kanske resultatet kommer att omvärderas men jag håller det inte för troligt att resultatet kommer att ändras.

Även den nya standarden lär stötas och blötas ett bra tag till, nu måste Microsoft leva upp till den öppenhet och implementerbarhet som utlovats. De flesta av de problem som pekats ut angående stadnarden är ännu inte adresserade. Dessa måste fortfarande redas ut innan någon bör använda den. Standarden är kanske en standard men den är fortfarande dålig.

Jag gissar att jag kommer att återkomma i denna fråga.

2 reaktioner på ”Krutröken lägger sig över OOXML-fältet”

  1. Tack för dina insatser i denna fråga. Bra jobbat även om det inte gick hela vägen.

Kommentarer är stängda.