Min maskin heter Akka :-)

I en artikel på IDG, Umeå får Europas största Windowskluster, läser jag om Umeå Universitets nya superdator.

Datorn består av 48 bladcenter med 14 blad i varje. Härligheten ryms i 12 rack och var och en av de 672 datorerna har två Intel Xeon quad core processorer och 16GB ram (sammanlagt 10,7 GB RAM och 5376 processorkärnor).

Systemet kör för närvarande GNU/Linux (CentOS) men skall även i framtiden (beräknat i höst) kunna köra Windows. Enligt IDG är IBM relativt säkra på att klustret kommer att hamn på årets top500-lista över världens snabbaste datorer.

Så långt är allt väl. Det som fick mig att nästan spilla ut kaffet var namnet. De har valt att kalla klustret för Akka. Men – det är ju mitt namn!

Den maskin jag loggar in och läser min e-post och jobbar på heter Akka. Det namnet har den haft sedan nästan 10 år tillbaka (alla mina maskiner hade namn från fjällvärlden då).

Så ser ni mig någon gång jobba vid en prompt som ser ut så här:

rejas@akka~$

Så skall ni inte tro att jag härmat superklustret i Umeå. Jag var först!!*

*) Edit 20080616, jag var inte alls först, se kommentaren nedan från Torkel 🙂

4 reaktioner på ”Min maskin heter Akka :-)”

 1. Haha, den delen av nyheten lämnade jag åt läsarna att lista ut. Likaså min lilla ”bisats” om att den faktiskt inte kör Windows heller förrän i höst. Enligt IDG-rubriken får man lätt uppfattningen att det skulle vara ett renodlat Windows-kluster …

 2. Redan ’94 fanns det en dator på Umeå universitet som hette Akka. Vi hade ett helt labb med namn från fjälllvärlden på den tiden. Det var dessutom RS/6000 maskiner i labbet från IBM 🙂

  Maskinen kör redan Windows, dock är det än så länge inte tillgängligt för våra användare, utan bara för tester och demonstrationer.

 3. Torkel. Tack för den informationen, då får jag ta tillbaka att jag var först. Jag började med fjällnamn ’96, men det tog några år innan jag kom till Akka. Jag jobbade länge på keron, sarek och namatj innan.

  Tack även för informationen om att den redan kör Windows.

  Ha det bra!

  /Marcus

Kommentarer är stängda.