FSCONS – Paneldebatt om framtiden för digital frihet

Jag har nu fått en kopp kaffe och en banan och slagit mig ner i en mjuk fåtölj vid sidan av scenen där det snart skall vara en paneldebatt om framtiden för digital frihet. skall jag vara ärlig så har jag ingen aning om vad detta kommer att handla om men det är det kanske ingen som har. Debattörerna sitter och småpratar lite bredvid scenen.

Debattörerna är Mike Linksvayer från Creative Commons, Oscar Swartz som är en välkänd bloggare och Nicklas Lundblad från Google. Just nu presenterar de sig och håller en kort beskrivning om hur de ser på ämnet. Swartz berättade att han sett enorma fördelar med nätet som en kanal där vem som helst kan sprida vad som helst till vem som helst. Han ser idag flera hot mot detta.

Henrik Sandklef modererar och tar upp Youtube som det första ämnet. Vad händer med det material som hamnar där?

Nicklas svarar att de bygger ut tjänsten kontinuerligt. Han kan inte svara på om det kommer att finnas en ”download” knapp i framtiden eftersom Google inte talar om framtida funktioner i deras produkter (Youtube ägs sedan ett par år av Google).

De talar nu om problemet med vilka lagar som gäller material som lagras på servrar in andra land än där det skapas eller konsumeras.

Debatten svänger lite och alla verkar överens om att mer frihet skulle vara bra. Ett problem är att gemene man inte bryr sig. Hur skall man få vanligt folk att bry sig? Ett exempel som nämns är Free Beer. Där en öl är en bra metafor för program och kod.

De talar om Google som uppenbarligen inte raderar brev i gMail com man raderat utan bara flaggar dem som raderade. Det gör att allt material finns kvar även om man tror att man raderar det. Nicklas verkar inte känna till detta.

Oj, jag glömmer att skriva …

Det har svängt igen och nu talar de om Google och cloud computing och licensfrågor kring detta.

Nu är jag hungrig och loggar ut för att äta lite 🙂