FSCONS – The End of Free Communications?

Sitter just nu på det avslutande keynote föredraget på FSCONS första dag. Det är Oscar Swarz som talar under ämnet i rubriken.

Han börjar med att tala om sin omtalade bok Marschen mot Bodströmsamhället och fortsätter att tala om nya lagar som kommit.

Han talar om buggninsglagen som ger myndigheter rätt att i vissa, ganska luddigt formulerade fall, avlyssna vår kommunikation och våra hem. Han talar också om FRA-lagen som ger FRA rätt att spana inte bara i etern utan också kabelbunden trafik.

Han talar om FRA och det faktum att de är 700 personer med ett mål att bli 900 vilket är väldigt stort för ett så pass litet land som Sverige. Han berättar också att utrikesdepartementet är FRAs största kund.

Han går vidare och talar om föreslagna lagar som inte ännu gäller men som kan komma att gälla. Till exempel Piratjägarlagen. Som han hävdar att vi inte behöver implementera trots att flera hävdar att det är ett EU-krav. Han talar om lagring av trafikuppgifter som föreslagits.

Han talar också om ett förslag som gör att internetleverantörerna skall tvingas till att stänga av de som otillåtet byter material med varandra.

Han forstätter med massor av förslag och direktiv. Jag rekomenderar den som är intresserad att ta del av presentationen (som kommer upp på FSCONS hemsida).

Oscar berättade också under föredraget att han röstade på Piratpartiet i förra valet och att han inte skulle bli förvånad om de når riksdagen vid nästa val.