Lenny kom till slut

Igår släpptes en ny version av Debian GNU/Linux. Den vi som följer Debian lite närmare kallar Lenny. När den släpptes fick den som väntat versionsnummer 5.0. När jag skriver detta är det fortfarande inte uppdaterat på hemsidan men på distributionsservrarna är det klart. I samband med att en version av Debian släpps så börjar genast arbetet med nästa. Nästa version av Debian har fått namnet Squeeze. Alla namn på Debian releaser är namn på karaktärer i den tecknade filmen Toy Story och dess uppföljare.

Med fri programvara är det dock ingen stor grej när en ny version släpps. Det behöver det inte vara. En del programvara är förknippad med en licenskostnad och det är inte ovanligt att man tar ut denna kostnad i samband med att en ny version av programvaras släpps. Detta tycker jag ger en lite speciell relation mellan kund och leverantör. Inte sällan är den största konkurrenten till en ny version av en programvara en tidigare version av samma produkt. Eftersom samma företag i det fallet styr båda produkterna så blir det lite konstigt. Man kan ju inte göra den gamla versionen för bra, för då köper ju ingen den nya. Detta kan knappast vara optimalt för kunden, som ju hela tiden skall vara bara lagom nöjd. Det blir vanligare med att man hur programvara som en tjänst vilket möter detta problem.

Med fri programvara behöver man inte tänka på det alls. Programmen utvecklas ständigt. Man kan välja att hela tiden följa med utvecklingen och uppgradera successivt. Då märker man knappt av att en ny version har släppts. Allt är som vanligt. En annan sak är det inte är någon som helst stress för att ta fram nya versioner. Debian Lenny var väldigt sen jämfört med de ursprungliga tidsplanerna. Anledningen var helt enkelt att den inte var stabil nog. Vi och många andra har kört den i produktion och på arbetsstationer länge, men det har funnits buggar som releaseteamet känt till och då blir det inget släpp. Denna process är helt öppen. Du kan se alla releasekritiska buggar öppet på webben.

Så en ny relaease av Debian är ingen stor grej egentligen. Den största fördelen är att man får något att fira. Lenny kommer att firas världen över. I Stockholm är det firande i morgon som arrangeras av SLUG.