FSCONS: Hackerspaces

Karin Kyrah Kosina
Karin "Kyrah" Kosina @ FSCONS 2009

Sitter just nu och lyssnar på Karin ”Kyrah” Kosina som pratar om Hackerspaces. Hackerspaces är fysiska platser där man kan jobba med olika projekt. Det rör sig inte om e-postlistor och annat utan är riktiga platser där man kan sitta och arbeta tillsammans. Hon visar ett exempel från Wien. Det finns idag hackerspaces över hela världen. Hon visar flera bilder från sitt hackerspace i Wien och det liknar en nördig klubblokal med massor av teknik för att bygga saker och utföra experiment. Det finns även kök och utrymmen för att spela spel och slappa. Kort sagt finns det förberett med infrastruktur och Kyrah berättar att det i slutändan handlar om att dela kunskap.

De har en ofta workshops där de som inte är kunnig inom ett ämne kan lära sig av andra som kan. Dessa täcker in allt från att göra öl till att löda ihop saker. Hon visar massa olika saker de har gjort. Allt från att pynta staden med lysande dioder till att göra en egen EEG. Hon visar massor av exempel på vad de gjort. Jag tror att man skall kunna hitta hennes presentation på FSCONS websida efter konferensen.

Det verkar vara mycket väl organiserat men det framgår inte riktigt om alla hackerspaces är lika utvecklade som det i Wien. Men det verkar väldigt välorganiserat och intressant. Jag har personligen bara besökt ett hackerspace och det är Poxxi i Stockholm, men det finns flera i Sverige.