Nordic Free Software Award: And the winner is …

… not Alone!

Jag har rapporterat[1][2] om Nordic Free Software Award alla tre gånger det delats ut nu och jag gör så även denna gång.

I år vad juryarbetet lite annorlunda. Vi i juryn hade en omröstning bland kanditaterna som vi brukar men när resultatet sammanställdes hade vi två presoner med exakt samma poäng. Den metod vi använder för röstningen har en metod att hantera situtaitoner som denna men vi samlades för ett extra möte där vi beslutade att i år dela priset mellan två kandidater.

Det gläder mig att det blev två vinnare i år för det var verkligen svårt att välja mellan dessa två. De var högst på min lista. De är båda väldigt flitiga hackers och har varit bidragare till massor av projekt under massor av år och båda bygger programvaror som används av massor av andra produkter.

Vinnarna i år är Simon Josefsson och Daniel Stenberg. Simon Josefsson är extremt flitig och jobbar på massor av viktiga projekt. Hans kanske största bidrrag är nog arbtet med GnuTLS som gör det möjligt för fri programvara att kommunicera säkert. Daniel Stenberg är också en otroligt flitig hacker som har bidragit till en mängd olika projek. Daniel är nog mest känd för sitt arbete med Curl och LibCurl. Dessa programvaror gör det enkelt för program att skicka data över nätverk med en mängd olika protokoll.

Har du en dator med fri programvara är det mycket troligt att du har programvara installerad från båda vinnarna av Nordic Free Software Award 2009!

Stort grattis!