Mellan helgerna

Så var man tillbaka på jobbet efter lite ledighet. Tänkte vara mer ledig, men måste jobba idag med ett projekt som ligger lite efter. I morgon åker vi upp på en snabbvisit till Söderhamn för att gå på en av mina kusiners dop. Sedan är det dags att vända hem igen och börja förberedelserna inför nyårsfesten.

Som alla vet har det varit jul-helg. Vår var väldigt trevlig med tomte och hela köret. Vår äldsta, Albin 3 år, var totalt överspeedad hela dagen men höll sig skapligt i skinnet. Maten, snapsen och julölen smakade kalas. Tack alla ni som skickat SMS och e-postmeddelanden till mig på julafton. Jag har tyvärr inte hunnit svara på dem. Vi hade en del av släkten hemma så det fanns inte riktigt tid till det.

Precis innan Jul skrevs det på IDG och andra ställen om IAMCPs stämningsansökan mot SIS. Som det berättas på flera ställer stämmer IAMCP SIS för att de tycker att SIS inte har levererat sin del av avtalet när IAMCP gick med i arbetsgruppen AG17. IAMCP vill ha tillbaka avgiften om 15000 kronor från SIS. Detta gäller i förlängningen inte bara 15000 kronor. Får en gruppmedlem sina pengar tillbaka så borde kanske alla få det. Då rör det sig om lite mer pengar. Vi får se hur det går, det var inte det jag tänkte skriva om.

När det debatteras saker som rör fri programvara rörs många känslor upp. Kommentarerna skenar iväg och blir både osakliga och direkt otrevliga. När det gäller ovan nämnda ämne har jag sett flera kommentarer som gör direkta påhopp på bland annat Valentino Berti som är talesman för IAMCP i den aktuella frågan och även mellan de som debatterar. Detta ser man nästan genomgående i forum och e-postlistor (framför allt i forum där man är näst intill anonym). Jag har bland annat kring OOXML och även i andra sammanhang fått flera otrevliga brev vilket inte alls är kul. Framför allt inte när de är från anonyma adresser så man inte kan bemöta kritiken.

Jag tycker att det är tråkigt att diskussioner förs på denna låga nivå. Det gäller inte bara en diskussion utan generellt. Det är uppenbart att frågor kring fri programvara och närliggande ämnen är väldigt känsliga och viktiga för många. Jag förstår det, jag brinner själv för dessa frågor men vill helst hålla en saklig debatt.

Snälla ni som skriver struntinlägg, även om ni är på ”vår” sida, sluta upp med det. Ni hjälper ingen. Tvärt om, det är svårare att föra en saklig debatt när den kantas av otrevliga inlägg. Använd väl uppbyggda argument och visa att ni står för det ni säger genom att använda ert riktiga namn.

En reaktion på ”Mellan helgerna”

 1. > Snälla ni som skriver struntinlägg, även om ni är på “vår” sida, sluta upp
  > med det. Ni hjälper ingen. Tvärt om, det är svårare att föra en saklig debatt
  > när den kantas av otrevliga inlägg. Använd väl uppbyggda argument och
  > visa att ni står för det ni säger genom att använda ert riktiga namn.

  Amen.

  Jag halkar ibland in på IDG:s forum; suck! Det är svårt att hitta en mer fanatisk förespråkare av fri programvara än jag, men när jag läser inlägg från vissa ”kidz” (jag hoppas för deras eget bästa att de är kidz…) så blir jag så trött… Vad är det man ser? Jo, de klassiska ”Windows kraschar!”-argumenten i olika varianter. Suck… Jag har jobbat med produkter från Microsoft sedan tidigt nittiotal och visst hade man en del låsningar och krascher på den tiden, men i dag händer det i princip aldrig (säkerhetssidan verkar dock fortfarande släpa efter lite även om man i DRM-Vista verkar ha fixat till en del skumma nya skydd). Så, de som använder dessa argument gör sig själva och oss andra som bryr sig om fri programvara en björntjänst. Det finns så många bra och relevanta argument att använda istället, för den som vill.

  Tack för att du tog upp ämnet!

  /Mathias

Kommentarer är stängda.