Windows Server 2008

I fredags skulle jag utföra ett jobb hos en kund i Stockholm som en kompis (tack som fan Ola) ordnat åt mig. Jag var skeptisk när jag åkte dit men kunde inte föreställa mig hur skeptisk jag egentligen borde ha varit …

Problemet var en komponent i den lösning jag skulle implementera. En Windows Server 2008 som skulle installeras. Jag sade till min kompis ”du vet att jag inte håller på med sånt” men han slog bort det och sade, ”det är enkelt, jag har gjort det själv en gång”. Till slut tackade jag ja till jobbet. Det som skulle göras var att installera en brandvägg, en liten NAS dokumentera och sätta upp en litet nätverk och installera denna Windows-server och några tjänster på den. Jag gav ett pris med ett tak på 4 timmar som jag brukar på denna typ av små väldefinierade jobb.

På en timme var allt uppe och klart utom Windowsservern. Jag hade bootat den, satt upp RAID (de ville ha en RAID-1 med två diskar) så långt var det enkelt.

Startade den med Windowsskivan och fick svara på några frågor och ange en löjligt lång CD-nyckel (ärligt, det är minna tydligaste minnen från Windows 3.11 och 95 också, har de inte kommit längre?). När jag sedan skulle ange var Windows skulle installeras hittades så klart inte den volym jag satt upp. Hur var det nu med hårdvarustödet? Windows Server 2008 är tydligen väldigt nytt för det var mycket svårt att hitta rätt drivrutiner. Enligt en Guide från HP gällande den aktuella servern skulle det inte finnas stöd för 64-bitars Windows, bara 32. Jag letade drivrutiner och fick prova en hel del. De skall ha en eloge för att det trots allt var ganska enkelt att prova drivrutiner via USB. Men enklast hade det ju varit om det bara fungerade. Jag testade även att slå av RAID och bara köra med en dist utan framgång. Något som gjorde mig mer eller mindre galen var att CD-nyckeln skulle matas in innan man kan börja trixa med drivrutinerna. Så jag har skrivit in den hur många gånger som helst.

Till slut hittade jag en sida på HP med en länk till den drivrutin som de rekommenderade, signerad och fin. Laddade den och vips, min volym hittades! Yes, började installera Windows Server 2008. Installationen tog grymt lång tid. Tyvärr tog jag inte tid, men det kändes i alla fall som en evighet, dessutom kunde man inte jobba med servern under tiden. Jag hittade inte ens en konsol (även om den säkert finns där) så jag kunde kika runt medan den installerades. Dåligt. Efter en lång stund skulle servern startas om. Den morrade till, började boota Windows och POW en Bluescreen (den är blå i Windows Server 2008 också) och omedelbar omstart. Provade att starta den i felsäkert läge. Efter att den laddat ett antal drivrutiner stannar den och spontanbootar om. Jippiii!!

Min misstanke är att jag när jag laborerat med drivrutinerna laddat in någon felaktig och att det är denna som stör. Gör om hela proceduren men laddar bara den drivrutin som gör att jag kan använda min volym. Startar i recovery och knallar runt lite i filstrukturen på den installation som inte bootar. Diskarrayen verkar fungera utan problem. Installerar igen och håller tummarna.

Några timmar senare, samma resultat. Bluescreen och tandagnisslan. Min budget har spruckit för länge sedan. Min halva dag blir en heldag. Jag får boka om mitt eftermiddagsmöte. Shit, inte bra. Djävlas lite till och får tillslut ta med mig servern tillbaka till kontoret och lovar att lämna tillbaka den på onsdag.

Idag har jag sökt på nätet (igen). Hittar någon som fått det att fungera med 64-bitars och en drivrutin som den personen länkar till. Även om det inte skall gå enligt HP testar jag denna. Någon timme senare kan jag konstatera att det faktiskt fungerar. Yes.

Glatt loggar jag in i Windows. Ställer in nätverksparametrarna och till min förvåning får jag meddelandet att datorn måste startas om för att de nya ändringarna skall börja gälla. Hmm, hade de inte fixat det i Windows 2000? Jag lade också till några features till exempel backup. Det verkar som allt i Windows Server 2008 tar enormt lång tid. Detta var ingen monsterserver, en Intel Xeon Dual-Core 3065 med 4 GB minne och den kanske var i klenaste laget.

Nu ligger i alla fall servern här på kontoret färdig för leverans.

Mina slutsatser är att Windows Server 2008 när man väl hittat rätt drivrutiner tar väldigt lång tid att installera. Även efter det tar allt man vill göra lång tid vilket i och för sig kan bero på den klena server jag jobbade med. En annan slutsats var att detta jobb räknade jag bort mig totalt på. Det kostade mig en hel del. Jag kommer i fortsättningen, precis som tidigare, att tacka nej till alla jobb som har med Windows att göra. Jag är bevisligen inte man nog för att klara av det.

5 reaktioner på ”Windows Server 2008”

 1. Tack för en bra sammanfattning, nu behöver jag inte överväga om jag ska försöka mig på sådan jobb ihäller.

 2. Men vaddå, alla vet ju att Windows har ett mycket bättre drivrutinsstöd än Linux! Hallå?!

  Och ja, jag är ironisk. Skämt åsido, så fort man ska göra nåt med Windows mot betalning så ska man alltid förutsätta att det tar 3-4 gånger så lång tid som det normalt borde. Tror man det tar 4 timmar, då tar det 12. Osv.

 3. Intressant, jag hade samma problem med bluescreen på en HP Proliant ML350 G5 nyligen när jag ville testa W2008 mha technet-skiva innan jag installerade kundens skarpa licens som jag väntade leverans på. Mycket strul så jag inväntade leveransen och då gick det som smort direkt… Nu har det iofs gått en tid mellan din artikel i maj fram till nu så det kanske kommit lite nyare drivisar på skivorna direkt oxo?

  Men lång tid kan jag dock inte säga det tog – ca 20 minuter för en W2008 Standard. Det är bus-snabbt tycker jag, på en ganska enkel server med Xeon Quad-core och 2Gb minne samt Raid-1 SAS-diskar (2.5″). Serverhårdvaran kostade bara runt 10 papp exkl.moms att köpa in så det var absolut ingen värsting.

  Dock ska man alltid sätta ta på betydligt längre tid än man TROR, där är jag fullständigt överrens, hahaha! 🙂

 4. Svar till Micke Persson:

  20 minuter är helt okej. Finns så klart massor av operativsystem som installeras mycket snabbare än så. Jag vill minnas att den installationen jag skriver om ovan tog bra mycket längre tid. Vad det beror på har jag ingen aning om. Installationen ovan har jag förträngt 😉

Kommentarer är stängda.